Placki z borówkami - przepis. Jak przygotować to letnie śniadanie?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać sezonowe owoce? Jeśli je lubisz, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wykorzystaj sezon na borówki i przygotuj delikatne, pyszne i puszyste placki z borówkami. Nie tylko zachwycają smakiem, ale też świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.
07.07.2023 07:00
Lubisz proste przepisy i nie wiesz, jak wykorzystać sezonowe owoce? Przygotuj coś smacznego i prostego. Sezon na borówki pozwala na przygotowanie wielu pyszności, ale ta jest szczególna. To placki z borówkami, które pachną słońcem, są puszyste i banalne w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, ich podstawą będą najlepsze i smaczne borówki. Ale jeśli masz taką potrzebę, to możesz sięgnąć również po inne owoce. Już dziś poznaj przepis na placki z borówkami i przygotuj wyjątkowe śniadanie dla całej twojej rodziny.
Placki z borówkami
Letnie poranki są doskonałą okazją do delektowania się smakiem soczystych owoców i lekkich, orzeźwiających posiłków. Placki z borówkami to idealne letnie śniadanie, które połączy smak pysznych placków z bogactwem witamin i antyoksydantów zawartych w świeżych owocach. W tym artykule poznasz przepis na te urocze i pyszne placki oraz dowiesz się, jak przygotować to letnie danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Przepis na placki z borówkami
Będziesz potrzebował zaledwie kilku składników. Przygotowanie dania jest szybkie i proste, bo całość zajmie ci około 30 minut. Z podanych niżej składników, uda ci się usmażyć kilka placków. Podaj je na śniadanie, z ulubionymi dodatkami. Dostarczysz energii swojemu organizmowi, a twoja rodzina będzie zadowolona!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- jajko,
- szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
- szklanka świeżych borówek.
Placki z borówkami — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie placków z borówkami jest banalnie proste. Ten letni i pożywny posiłek świetnie smakuje również z dodatkiem malin czy jagód. Zobacz, jakie to smaczne i usmaż placki z borówkami już dziś.
- W dużej misce wymieszaj suchą mieszankę: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Roztrzep jajko, następnie dodaj maślankę (lub jogurt) oraz mleko i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy, jeśli używasz.
- Następnie połącz zawartość obu misek, wilgotne składniki dodając do suchych, i dokładnie wymieszaj, ale nie za mocno. Warto zostawić drobne grudki, by placki były bardziej puszyste.
- Gdy ciasto jest gotowe, delikatnie wmieszaj do niego świeże borówki. Dzięki nim placki nabiorą owocowego smaku i aromatu.
- Na dużą, rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie, łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię, formując placki o średnicy około 8 cm.
- Smaż placki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
- Po usmażeniu układaj placki na talerzu i delikatnie posyp je cukrem pudrem lub polej odrobiną syropu klonowego. Smacznego!