Placki z borówkami - przepis. Jak przygotować to letnie śniadanie?
07.07.2023 07:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zastanawiasz się, jak wykorzystać sezonowe owoce? Jeśli je lubisz, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wykorzystaj sezon na borówki i przygotuj delikatne, pyszne i puszyste placki z borówkami. Nie tylko zachwycają smakiem, ale też świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.
Lubisz proste przepisy i nie wiesz, jak wykorzystać sezonowe owoce? Przygotuj coś smacznego i prostego. Sezon na borówki pozwala na przygotowanie wielu pyszności, ale ta jest szczególna. To placki z borówkami, które pachną słońcem, są puszyste i banalne w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, ich podstawą będą najlepsze i smaczne borówki. Ale jeśli masz taką potrzebę, to możesz sięgnąć również po inne owoce. Już dziś poznaj przepis na placki z borówkami i przygotuj wyjątkowe śniadanie dla całej twojej rodziny.
Placki z borówkami
Letnie poranki są doskonałą okazją do delektowania się smakiem soczystych owoców i lekkich, orzeźwiających posiłków. Placki z borówkami to idealne letnie śniadanie, które połączy smak pysznych placków z bogactwem witamin i antyoksydantów zawartych w świeżych owocach. W tym artykule poznasz przepis na te urocze i pyszne placki oraz dowiesz się, jak przygotować to letnie danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Przepis na placki z borówkami
Będziesz potrzebował zaledwie kilku składników. Przygotowanie dania jest szybkie i proste, bo całość zajmie ci około 30 minut. Z podanych niżej składników, uda ci się usmażyć kilka placków. Podaj je na śniadanie, z ulubionymi dodatkami. Dostarczysz energii swojemu organizmowi, a twoja rodzina będzie zadowolona!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- jajko,
- szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
- szklanka świeżych borówek.
Placki z borówkami — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie placków z borówkami jest banalnie proste. Ten letni i pożywny posiłek świetnie smakuje również z dodatkiem malin czy jagód. Zobacz, jakie to smaczne i usmaż placki z borówkami już dziś.
- W dużej misce wymieszaj suchą mieszankę: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Roztrzep jajko, następnie dodaj maślankę (lub jogurt) oraz mleko i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy, jeśli używasz.
- Następnie połącz zawartość obu misek, wilgotne składniki dodając do suchych, i dokładnie wymieszaj, ale nie za mocno. Warto zostawić drobne grudki, by placki były bardziej puszyste.
- Gdy ciasto jest gotowe, delikatnie wmieszaj do niego świeże borówki. Dzięki nim placki nabiorą owocowego smaku i aromatu.
- Na dużą, rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie, łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię, formując placki o średnicy około 8 cm.
- Smaż placki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
- Po usmażeniu układaj placki na talerzu i delikatnie posyp je cukrem pudrem lub polej odrobiną syropu klonowego. Smacznego!