Placki z borówkami - przepis. Jak przygotować to letnie śniadanie?

Zastanawiasz się, jak wykorzystać sezonowe owoce? Jeśli je lubisz, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wykorzystaj sezon na borówki i przygotuj delikatne, pyszne i puszyste placki z borówkami. Nie tylko zachwycają smakiem, ale też świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.

ObrazekPlacki z borówkami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lubisz proste przepisy i nie wiesz, jak wykorzystać sezonowe owoce? Przygotuj coś smacznego i prostego. Sezon na borówki pozwala na przygotowanie wielu pyszności, ale ta jest szczególna. To placki z borówkami, które pachną słońcem, są puszyste i banalne w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, ich podstawą będą najlepsze i smaczne borówki. Ale jeśli masz taką potrzebę, to możesz sięgnąć również po inne owoce. Już dziś poznaj przepis na placki z borówkami i przygotuj wyjątkowe śniadanie dla całej twojej rodziny.

Placki z borówkami

Letnie poranki są doskonałą okazją do delektowania się smakiem soczystych owoców i lekkich, orzeźwiających posiłków. Placki z borówkami to idealne letnie śniadanie, które połączy smak pysznych placków z bogactwem witamin i antyoksydantów zawartych w świeżych owocach. W tym artykule poznasz przepis na te urocze i pyszne placki oraz dowiesz się, jak przygotować to letnie danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Obrazek
Wykorzystaj świeże borówki i usmaż z nich placki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na placki z borówkami

Będziesz potrzebował zaledwie kilku składników. Przygotowanie dania jest szybkie i proste, bo całość zajmie ci około 30 minut. Z podanych niżej składników, uda ci się usmażyć kilka placków. Podaj je na śniadanie, z ulubionymi dodatkami. Dostarczysz energii swojemu organizmowi, a twoja rodzina będzie zadowolona!

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • jajko,
  • szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • szklanka świeżych borówek.
Obrazek
Smażenie placków zajmie tylko kilka chwil - Pyszności; Foto Canva.com

Placki z borówkami — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie placków z borówkami jest banalnie proste. Ten letni i pożywny posiłek świetnie smakuje również z dodatkiem malin czy jagód. Zobacz, jakie to smaczne i usmaż placki z borówkami już dziś.

  1. W dużej misce wymieszaj suchą mieszankę: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Roztrzep jajko, następnie dodaj maślankę (lub jogurt) oraz mleko i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy, jeśli używasz.
  3. Następnie połącz zawartość obu misek, wilgotne składniki dodając do suchych, i dokładnie wymieszaj, ale nie za mocno. Warto zostawić drobne grudki, by placki były bardziej puszyste.
  4. Gdy ciasto jest gotowe, delikatnie wmieszaj do niego świeże borówki. Dzięki nim placki nabiorą owocowego smaku i aromatu.
  5. Na dużą, rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie, łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię, formując placki o średnicy około 8 cm.
  6. Smaż placki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  7. Po usmażeniu układaj placki na talerzu i delikatnie posyp je cukrem pudrem lub polej odrobiną syropu klonowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości