Placki ziemniaczane z piekarnika chrupiące i lekkostrawne. Ten przepis to rewolucja na talerzu

Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych potraw. Każdy podaje je w inny sposób i z innymi dodatkami, ale nikt nie potrafi odmówić sobie porcji rumianych placków. Jak zrobić lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika? Nasz przepis to rewolucja na talerzu!

Obrazek
Ewa

Z jakiego kraju (regionu) są placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doczekały się nawet swojego święta – obchodzimy je 13 listopada. Skąd placki wzięły się na naszych stołach? Chociaż to polski wynalazek, to już od dawna gości na innych stołach. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie. Lubią je również Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Kiedy dokładnie placki ziemniaczane zawitały na nasz stół? Można założyć, że pojawiły się niedługo po tym, kiedy ziemniaki przybyły do Polski, czyli w XVII wieku.

Lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika

Jeśli chcesz przygotować chrupiące i lekkostrawne placki ziemniaczane, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dzisiaj upiekliśmy je w piekarniku, oszczędzając sporo tłuszczu w tym daniu. Smakują równie dobrze jak smażone na patelni, a jednocześnie są lżejsze i delikatniejsze dla żołądka.

Składniki

Lekkostrawne placki ziemniaczane – składniki

  1. 300 g startych ziemniaków
  2. 2 jajka
  3. 1 cebula
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 łyżka posiekanego koperku
  6. 1 łyżka mąki
  7. 20 ml oleju roślinnego
  8. szczypta soli i pieprzu

Placki ziemniaczane z piekarnika. Przepis na lekkostrawne i chrupiące danie

Zacznij od przygotowania masy do naszych lekkostrawnych placków ziemniaczanych z pierkarnika.

Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Na placki wybierz ziemniaki typu B, z takich gatunków jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante, oraz typu C – gatunki Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw. Są one bogate w skrobię i wychodzą z nich najlepsze placki.

Do startych ziemniaków zetrzyj jeszcze cebulę. Wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj masę. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć łyżkę mąki pszennej- zagęści ona nieco masę i sprawi, że placki nie będą się rozpadały.

Dorzuć posiekany koperek, olej i  wymieszaj. Jeśli nie lubisz koperku, możesz wymienić go na szczypiorek, natkę pietruszki lub po prostu pominąć.

Placki ziemniaczane z piekarnika – czas pieczenia

Czas na pieczenie naszych lekkostrawnych placków ziemniaczanych! Ile czasu potrzebują, by były chrupiące?

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy wyłóż placki na papier. Piecz placki przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Gotowe!

Po tym czasie nasze lekkostrawne placki ziemniaczane są już gotowe! To istna rewolucja na talerzu!

Jak je podawać? Niektórzy serwują ją ze śmietaną i cukrem, jabłkowym musem, gulaszem, inni z łososiem i kawiorem albo samym cukrem. Wybór należy do Ciebie!

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby