Placki ziemniaczane z piekarnika chrupiące i lekkostrawne. Ten przepis to rewolucja na talerzu

Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych potraw. Każdy podaje je w inny sposób i z innymi dodatkami, ale nikt nie potrafi odmówić sobie porcji rumianych placków. Jak zrobić lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika? Nasz przepis to rewolucja na talerzu!

Obrazek
Ewa

Z jakiego kraju (regionu) są placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doczekały się nawet swojego święta – obchodzimy je 13 listopada. Skąd placki wzięły się na naszych stołach? Chociaż to polski wynalazek, to już od dawna gości na innych stołach. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie. Lubią je również Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Kiedy dokładnie placki ziemniaczane zawitały na nasz stół? Można założyć, że pojawiły się niedługo po tym, kiedy ziemniaki przybyły do Polski, czyli w XVII wieku.

Lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika

Jeśli chcesz przygotować chrupiące i lekkostrawne placki ziemniaczane, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dzisiaj upiekliśmy je w piekarniku, oszczędzając sporo tłuszczu w tym daniu. Smakują równie dobrze jak smażone na patelni, a jednocześnie są lżejsze i delikatniejsze dla żołądka.

Składniki

Lekkostrawne placki ziemniaczane – składniki

  1. 300 g startych ziemniaków
  2. 2 jajka
  3. 1 cebula
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 łyżka posiekanego koperku
  6. 1 łyżka mąki
  7. 20 ml oleju roślinnego
  8. szczypta soli i pieprzu

Placki ziemniaczane z piekarnika. Przepis na lekkostrawne i chrupiące danie

Zacznij od przygotowania masy do naszych lekkostrawnych placków ziemniaczanych z pierkarnika.

Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Na placki wybierz ziemniaki typu B, z takich gatunków jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante, oraz typu C – gatunki Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw. Są one bogate w skrobię i wychodzą z nich najlepsze placki.

Do startych ziemniaków zetrzyj jeszcze cebulę. Wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj masę. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć łyżkę mąki pszennej- zagęści ona nieco masę i sprawi, że placki nie będą się rozpadały.

Dorzuć posiekany koperek, olej i  wymieszaj. Jeśli nie lubisz koperku, możesz wymienić go na szczypiorek, natkę pietruszki lub po prostu pominąć.

Placki ziemniaczane z piekarnika – czas pieczenia

Czas na pieczenie naszych lekkostrawnych placków ziemniaczanych! Ile czasu potrzebują, by były chrupiące?

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy wyłóż placki na papier. Piecz placki przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Gotowe!

Po tym czasie nasze lekkostrawne placki ziemniaczane są już gotowe! To istna rewolucja na talerzu!

Jak je podawać? Niektórzy serwują ją ze śmietaną i cukrem, jabłkowym musem, gulaszem, inni z łososiem i kawiorem albo samym cukrem. Wybór należy do Ciebie!

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟