Po mleku czujesz się, jakby dotknęła cię klątwa faraona? Zastąp go innym napojem, który wzmacnia kości

Coraz więcej osób skarży się na rewolucje żołądkowe po wypiciu mleka krowiego. Wielu z nas cierpi na nietolerancję laktozy lub jesteśmy uczuleni na kazeinę (białko z mleka). Na szczęście możemy je zastąpić czymś innym, napojem przygotowanym na bazie popularnych płatków. Mleko owsiane ma wiele wartości odżywczych i ciekawe właściwości.

ObrazekMleko owsiane (Adobe)
Paulina Hermann

Często słyszymy o tym, że ktoś rezygnuje z produktów odzwierzęcych. Nie zawsze celem jest weganizm, po prostu zależy nam na tym, by się lepiej poczuć. Mnóstwo osób czuje się źle po wypiciu zwykłego mleka. Lubimy jednak ciasta i płatki, a mleko jest często ważnym składnikiem. Na całe szczęście istnieje coś, czym możemy je bez mrugnięcia okiem zastąpić.

Jak przygotować mleko owsiane?

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że zmiksujesz 250 g płatków owsianych z 500 ml przegotowanej wody. W międzyczasie możesz dodać słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Miksturę przecedź przez sitko lub gazę. Napój przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Z płatków owsianych, które pozostały, możesz przygotować przepyszną i zdrową owsiankę.

Napój jest lekkostrawny i ma mnóstwo pozytywnych właściwości

Mleko owsiane zawiera witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim takie substancje, jak potas, wapń oraz sód. Napój jest źródłem błonnika pokarmowego (beta-glukanu), który wspomaga przemianę materii i ją przyspiesza. Wpływa również na poziom złego cholesterolu, obniżając go. Mleko ma też niewiele kalorii, bo tylko 54 w 100 ml. Można uznać, że to produkt lekkostrawny.

Obrazek
Mleko owsiane (Adobe)

Wspomniane wcześniej witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego i wspomagają mięśnie. Regularne picie tego napoju może nawet uchronić nas przed miażdżycą. Do tego obecna w nim witamina D wzmacnia kości i zęby, co jest ważne w przypadku dzieci i osób, które cierpią na osteoporozę. Potas zaś reguluje ciśnienie krwi.

Po mleko owsiane powinny sięgać osoby zmagające się z nietolerancją laktozy i uczulone na białko mleka krowiego. Mogą go pić (w odpowiednich ilościach) diabetycy i pacjenci zmagający się z insulinoopornością.

Mleko owsiane nie jest dla każdego

Podczas zakupów, musimy zwrócić uwagę na skład. Producenci bardzo często słodzą napój roślinny cukrem, przez co osoby z cukrzycą już nie mogą po niego sięgać. Picie słodzonego mleka w dużych ilościach sprawi, że bardzo szybko przytyjemy.

Napój z płatków owsianych (jeśli nie jest oznaczony jako produkt bezglutenowy) nie jest też odpowiedni dla osób zmagających się z celiakią.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇