Pobudza lepiej niż zwykła kawa. Wystarczy dodać jedną garstkę
Latem nie zawsze mamy ochotę na ciepłą kawę, a te na zimno z sieciówek często okazują się bombami kalorycznymi. Jeśli nie jesteś fanem słodkich mrożonych koktajli, które nieraz nawet nie widziały kawy, spróbuj tej wersji z tonikiem i owocami sezonowymi. Napój z łatwością zrobisz w domu.
Na pewno słyszałeś już o tonic espresso, czyli kawie w zestawieniu z zimnym tonikiem, często podawanej na kostkach lodu z cytryny lub limonką. Blueberry espresso tonic to sezonowa wariacja na ten temat – odrobinę słodsza i wzbogacona o kilka dodatkowych witamin i antyoksydantów, których pełne są te sezonowe owoce. Wystarczy dosłownie garstka jagód, aby napój zmienił kolor i nabrał unikatowego smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Przepis na blueberry espresso tonic
W domu taką kawę robię na jasnopalonych ziarnach zaparzonych w chemexie, ale możesz użyć także klasycznego espresso albo kawy zaparzonej we french pressie. Jak będziesz cienką strużką wlewać espresso na kostki lodu, to otrzymasz piękne warstwy.
Składniki:
- 50 ml espresso lub 100 ml kawy jasnopalonej,
- pół limonki.
- garść jagód świeżych lub mrożonych
- 100 ml toniku,
- kilka kostek lodu.
Sposób przygotowania:
- Zaparz espresso lub inną czarną kawę.
- Dokładnie umyj limonkę, przekrój na pół, a następnie w półksiężyce. Wrzuć do wysokiej szklanki.
- Dodaj kostki lodu i garść jagód.
- Cienką strużką wlej zaparzoną kawę.
Koktajl możesz wymieszać przed pierwszym łykiem albo pić przez słomkę, dozując sobie jedną warstwę przez drugą – polecam, efekt jest niesamowity.