Pobudza lepiej niż zwykła kawa. Wystarczy dodać jedną garstkę

Latem nie zawsze mamy ochotę na ciepłą kawę, a te na zimno z sieciówek często okazują się bombami kalorycznymi. Jeśli nie jesteś fanem słodkich mrożonych koktajli, które nieraz nawet nie widziały kawy, spróbuj tej wersji z tonikiem i owocami sezonowymi. Napój z łatwością zrobisz w domu.

Orzeźwiająca kawa z tonikiem i jagodamiOrzeźwiająca kawa z tonikiem i jagodami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na pewno słyszałeś już o tonic espresso, czyli kawie w zestawieniu z zimnym tonikiem, często podawanej na kostkach lodu z cytryny lub limonką. Blueberry espresso tonic to sezonowa wariacja na ten temat – odrobinę słodsza i wzbogacona o kilka dodatkowych witamin i antyoksydantów, których pełne są te sezonowe owoce. Wystarczy dosłownie garstka jagód, aby napój zmienił kolor i nabrał unikatowego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Przepis na blueberry espresso tonic

W domu taką kawę robię na jasnopalonych ziarnach zaparzonych w chemexie, ale możesz użyć także klasycznego espresso albo kawy zaparzonej we french pressie. Jak będziesz cienką strużką wlewać espresso na kostki lodu, to otrzymasz piękne warstwy.

Składniki:

  • 50 ml espresso lub 100 ml kawy jasnopalonej,
  • pół limonki.
  • garść jagód świeżych lub mrożonych
  • 100 ml toniku,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz espresso lub inną czarną kawę.
  2. Dokładnie umyj limonkę, przekrój na pół, a następnie w półksiężyce. Wrzuć do wysokiej szklanki.
  3. Dodaj kostki lodu i garść jagód.
  4. Cienką strużką wlej zaparzoną kawę.

Koktajl możesz wymieszać przed pierwszym łykiem albo pić przez słomkę, dozując sobie jedną warstwę przez drugą – polecam, efekt jest niesamowity.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy