Pobudza lepiej niż zwykła kawa. Wystarczy dodać jedną garstkę

Latem nie zawsze mamy ochotę na ciepłą kawę, a te na zimno z sieciówek często okazują się bombami kalorycznymi. Jeśli nie jesteś fanem słodkich mrożonych koktajli, które nieraz nawet nie widziały kawy, spróbuj tej wersji z tonikiem i owocami sezonowymi. Napój z łatwością zrobisz w domu.

Orzeźwiająca kawa z tonikiem i jagodamiOrzeźwiająca kawa z tonikiem i jagodami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na pewno słyszałeś już o tonic espresso, czyli kawie w zestawieniu z zimnym tonikiem, często podawanej na kostkach lodu z cytryny lub limonką. Blueberry espresso tonic to sezonowa wariacja na ten temat – odrobinę słodsza i wzbogacona o kilka dodatkowych witamin i antyoksydantów, których pełne są te sezonowe owoce. Wystarczy dosłownie garstka jagód, aby napój zmienił kolor i nabrał unikatowego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Przepis na blueberry espresso tonic

W domu taką kawę robię na jasnopalonych ziarnach zaparzonych w chemexie, ale możesz użyć także klasycznego espresso albo kawy zaparzonej we french pressie. Jak będziesz cienką strużką wlewać espresso na kostki lodu, to otrzymasz piękne warstwy.

Składniki:

  • 50 ml espresso lub 100 ml kawy jasnopalonej,
  • pół limonki.
  • garść jagód świeżych lub mrożonych
  • 100 ml toniku,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz espresso lub inną czarną kawę.
  2. Dokładnie umyj limonkę, przekrój na pół, a następnie w półksiężyce. Wrzuć do wysokiej szklanki.
  3. Dodaj kostki lodu i garść jagód.
  4. Cienką strużką wlej zaparzoną kawę.

Koktajl możesz wymieszać przed pierwszym łykiem albo pić przez słomkę, dozując sobie jedną warstwę przez drugą – polecam, efekt jest niesamowity.

Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie