Zobacz jak wiele możesz dowiedzieć się o pochodzeniu jajka po kolorze jego żółtka

Nigdy nie wiadomo czego się spodziewać po rozbiciu jajka. Ogólnie mamy nadzieję, że to co znajdziemy w środku to zwyczajne żółtko i białko zamiast zarodka. Gdy już wszystko jasne i widzimy, że nic niezwykłego nie kryło się w środku nie zaprzątamy sobie głowy tym tematem. Właśnie, czy poświęcamy wystarczająco dużo uwagi jakiego właściwie koloru są żółtka jajek? Jak się okazuje ten szczegół może znaczyć więcej niż myślisz.

Obrazek
Mika

Kolor żółtka często różni się w zależności skąd jajko pochodzi. To nie jest przypadek. Kolor żółtka jest bezpośrednią konsekwencją pokarmu spożywanego przez kurę, która to jajko zniosła.

jaja-1

Już pędzimy z wyjaśnieniami. Im ciemniejsze żółtko, tym więcej składników odżywczych zawiera. Na ogół znaczy to też, że są zdrowsze.

Dieta kury jest bardziej różnorodna, nie tylko składa się z kukurydzy i zboża, ale również warzyw. Zazwyczaj kury karmione w ten sposób pochodzą z wolnego wybiegu.

Większość jaj, które możemy znaleźć w hipermarketach pochodzi z ferm przemysłowych, w których dieta kur jest mocno ograniczona. W zasadzie jedzą tylko ziarno. Choć nie jest to szkodliwe dla nas, jaśniejsze żółtka dostarczają znacznie mniej składników odżywczych naszemu organizmowi.

jaja

Bardziej zróżnicowana dieta zawiera znacznie więcej witamin takich jak A, która wpływa na nasze oczy i kości lub witamina E, która wspomaga krążenie. Również zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jaja z wolnego wybiegu zawierają również znacznie mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, niż te z gospodarstw fabrycznych. Jaja z wolnego wybiegu są w zasadzie lepsze pod każdym względem, no, może oprócz ceny.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟