Polacy coraz rzadziej jedzą tę rybę. Wspiera serce i tarczycę

Chociaż na świecie zyskuje coraz większą popularność, to w Polsce ta ryba nie jest zbyt często wybierana. Nie powinno tak być, gdyż makrela ma wiele właściwości odżywczych, które świetnie wpływają na organizm. Warto wprowadzić ją do swojej diety.

RybaRyba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przede wszystkim jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego zawiera łatwo przyswajalne białko (na spokojnie makrelą można zastąpić inne rodzaje mięs). W rybie znajdziemy też dużą ilość witamin (są tam praktycznie wszystkie ich rodzaje) oraz soli mineralnych (w tym wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor). Makrela nie ma też w sobie wielu toksyn, które często znajdują się w rybach morskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Ta ryba ma wiele właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Makrela oddziałuje niemalże na każdy narząd w organizmie. Pozytywnie wpływa na zdrowie serca, jelit i wątroby. Ponadto poprawia wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo:

  • tłuszcze, które się w niej znajdują wspierają pracę i funkcjonowanie układu krwionośnego - przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie,
  • ryba wspiera odporność - spożywanie makreli 2 razy w tygodniu uzupełnia niedobory witamin C i D,
  • pomaga utrzymać prawidłową kondycję zębów i kości,
  • wspiera pracę tarczycy,
  • obecność witaminy A wpływa na wzrok,
  • witaminy B mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego i funkcjonowania mózgu - jej niedobór może mieć związek ze słabą koncentracją, pamięcią, a także bezsennością.
Makrela
Makrela © Adobe Stock

Jak wybrać idealną makrelę?

Są trzy rodzaje ryby - świeża, z puszki lub wędzona. Który będzie dla nas najlepszy? Jeśli najważniejszym punktem są właściwości odżywcze, powinniśmy wybrać świeżą makrelę. Taką łatwo usmażyć lub upiec w piekarniku. Możemy też sięgnąć po rybę wędzoną, która jest bogata przede wszystkim w zdrowe tłuszcze. Ryba w puszce, choć bardzo popularna, nie jest zbyt dobrym wyborem. Wszystko przez cukry i konserwanty, które przy okazji znajdziemy w takim produkcie.

Z makreli możemy zrobić na przykład pastę na kanapki (tutaj najbardziej sprawdzi się ryba wędzona) lub zjeść ją w formie przekąski. Nic nie stoi też na przeszkodzie, byśmy ją podsmażyli lub upiekli na grillu z dodatkiem ulubionych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥