PoradyPolacy coraz rzadziej jedzą tę rybę. Wspiera serce i tarczycę

Polacy coraz rzadziej jedzą tę rybę. Wspiera serce i tarczycę

Ryba
Ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.01.2024 10:24

Chociaż na świecie zyskuje coraz większą popularność, to w Polsce ta ryba nie jest zbyt często wybierana. Nie powinno tak być, gdyż makrela ma wiele właściwości odżywczych, które świetnie wpływają na organizm. Warto wprowadzić ją do swojej diety.

Przede wszystkim jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego zawiera łatwo przyswajalne białko (na spokojnie makrelą można zastąpić inne rodzaje mięs). W rybie znajdziemy też dużą ilość witamin (są tam praktycznie wszystkie ich rodzaje) oraz soli mineralnych (w tym wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor). Makrela nie ma też w sobie wielu toksyn, które często znajdują się w rybach morskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta ryba ma wiele właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Makrela oddziałuje niemalże na każdy narząd w organizmie. Pozytywnie wpływa na zdrowie serca, jelit i wątroby. Ponadto poprawia wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo:

  • tłuszcze, które się w niej znajdują wspierają pracę i funkcjonowanie układu krwionośnego - przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie,
  • ryba wspiera odporność - spożywanie makreli 2 razy w tygodniu uzupełnia niedobory witamin C i D,
  • pomaga utrzymać prawidłową kondycję zębów i kości,
  • wspiera pracę tarczycy,
  • obecność witaminy A wpływa na wzrok,
  • witaminy B mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego i funkcjonowania mózgu - jej niedobór może mieć związek ze słabą koncentracją, pamięcią, a także bezsennością.
Makrela
Makrela© Adobe Stock

Jak wybrać idealną makrelę?

Są trzy rodzaje ryby - świeża, z puszki lub wędzona. Który będzie dla nas najlepszy? Jeśli najważniejszym punktem są właściwości odżywcze, powinniśmy wybrać świeżą makrelę. Taką łatwo usmażyć lub upiec w piekarniku. Możemy też sięgnąć po rybę wędzoną, która jest bogata przede wszystkim w zdrowe tłuszcze. Ryba w puszce, choć bardzo popularna, nie jest zbyt dobrym wyborem. Wszystko przez cukry i konserwanty, które przy okazji znajdziemy w takim produkcie.

Z makreli możemy zrobić na przykład pastę na kanapki (tutaj najbardziej sprawdzi się ryba wędzona) lub zjeść ją w formie przekąski. Nic nie stoi też na przeszkodzie, byśmy ją podsmażyli lub upiekli na grillu z dodatkiem ulubionych warzyw.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także