Polacy coraz rzadziej jedzą tę rybę. Wspiera serce i tarczycę

Chociaż na świecie zyskuje coraz większą popularność, to w Polsce ta ryba nie jest zbyt często wybierana. Nie powinno tak być, gdyż makrela ma wiele właściwości odżywczych, które świetnie wpływają na organizm. Warto wprowadzić ją do swojej diety.

RybaRyba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przede wszystkim jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego zawiera łatwo przyswajalne białko (na spokojnie makrelą można zastąpić inne rodzaje mięs). W rybie znajdziemy też dużą ilość witamin (są tam praktycznie wszystkie ich rodzaje) oraz soli mineralnych (w tym wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor). Makrela nie ma też w sobie wielu toksyn, które często znajdują się w rybach morskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Ta ryba ma wiele właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Makrela oddziałuje niemalże na każdy narząd w organizmie. Pozytywnie wpływa na zdrowie serca, jelit i wątroby. Ponadto poprawia wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo:

  • tłuszcze, które się w niej znajdują wspierają pracę i funkcjonowanie układu krwionośnego - przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie,
  • ryba wspiera odporność - spożywanie makreli 2 razy w tygodniu uzupełnia niedobory witamin C i D,
  • pomaga utrzymać prawidłową kondycję zębów i kości,
  • wspiera pracę tarczycy,
  • obecność witaminy A wpływa na wzrok,
  • witaminy B mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego i funkcjonowania mózgu - jej niedobór może mieć związek ze słabą koncentracją, pamięcią, a także bezsennością.
Makrela
Makrela © Adobe Stock

Jak wybrać idealną makrelę?

Są trzy rodzaje ryby - świeża, z puszki lub wędzona. Który będzie dla nas najlepszy? Jeśli najważniejszym punktem są właściwości odżywcze, powinniśmy wybrać świeżą makrelę. Taką łatwo usmażyć lub upiec w piekarniku. Możemy też sięgnąć po rybę wędzoną, która jest bogata przede wszystkim w zdrowe tłuszcze. Ryba w puszce, choć bardzo popularna, nie jest zbyt dobrym wyborem. Wszystko przez cukry i konserwanty, które przy okazji znajdziemy w takim produkcie.

Z makreli możemy zrobić na przykład pastę na kanapki (tutaj najbardziej sprawdzi się ryba wędzona) lub zjeść ją w formie przekąski. Nic nie stoi też na przeszkodzie, byśmy ją podsmażyli lub upiekli na grillu z dodatkiem ulubionych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości