Jest idealny dla osób na diecie. Ma niewiele kalorii, a dużo witamin

Pstrąg tęczowy sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. Ryba ta zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na swój smak, ale też wartości odżywcze. Jest to doskonała alternatywa dla mięsa i innych droższych ryb. Pstrąg tęczowy dostarczy organizmowi niezbędnych składników, a przy tym zadowoli podniebienie.

Dlaczego warto jeść pstrąga tęczowego?Dlaczego warto jeść pstrąga tęczowego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą znaną od dawna, ale pod nieco inną nazwą - troć wędrowna. W Polsce pstrąg łososiowy pojawił się w XIX wieku, a obecnie można go spotkać w niemal każdej polskiej rzece (w niewielkich ilościach) oraz w wielu stawach i jeziorach. Pstrąg tęczowy należy do łososiowatych i jest jednym z popularniejszych gatunków ryb hodowlanych na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Czym się różni pstrąg łososiowy od łososia?

Pstrąg tęczowy zwany jest łososiowym ze względu na różowe lub pomarańczowe mięso przypominające mięso łososia. Jednak pstrąg tęczowy różni się od łososia i to nie tylko wyglądem, ale i wartościami odżywczymi. W porównaniu z nim ma bardziej krępe ciało i nieco chudsze mięso. Znaczącą różnicą jest również cena obu ryb -  za łososia zapłacić trzeba ok. 130 zł za kilogram, podczas gdy ta sama ilość pstrąga tęczowego kosztuje połowę mniej, ok. 65-70 zł.

Czy pstrąg łososiowy jest zdrowy?

Pstrąg tęczowy jest niskokaloryczną i bogatą w pełnowartościowe białko rybą. W 100 g mięsa znajduje się około 160 kcal i 24 g białka. Ponadto zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 (najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych), które mają korzystny wpływ na układ krążenia, mózg i wzrok. Kwasy omega-3 chronią także przed stanami zapalnymi, chorobami serca i nowotworami.

Pstrąg łososiowy jest również źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witamina A, D, E, potas, fosfor, selen, magnez, żelazo i wapń. Witamina A poprawia stan skóry i oczu, witamina D wzmacnia kości i odporność, witamina E opóźnia procesy starzenia, a minerały regulują pracę mięśni, nerwów i hormonów.

Pstrąg tęczowy to zdrowa i smaczna ryba
Pstrąg tęczowy to zdrowa i smaczna ryba © Pexels | Nadin Sh

Jak przygotować pstrąga tęczowego?

Pstrąg tęczowy jest rybą o delikatnym i szlachetnym smaku, który nie wymaga zbyt wielu dodatków. Można go przygotować na wiele sposobów, np. smażyć, piec, grillować, gotować, marynować lub wędzić. Ryba ta smakuje dobrze z ziołami, cytryną, masłem, sosem śmietanowym, szpinakiem, migdałami, kaparami lub musztardą. Pasuje zarówno do ziemniaków, ryżu i kaszy, jak i sałatek, warzyw, chleba lub makaronu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat