PoradyPolacy często na nim smażą. Nie mają pojęcia, że na patelni staje się prawdziwą trucizną

Polacy często na nim smażą. Nie mają pojęcia, że na patelni staje się prawdziwą trucizną

Chodzi o bardzo popularny olej roślinny. Często mamy przeświadczenie, że jest uniwersalny i można go używać na ciepło i na zimno, zawsze mamy go pod ręką. Jednak prawda jest inna. Domyślasz się który olej nie nadaje się na patelnię?

Olej słonecznikowy w plastikowej butelce
Olej słonecznikowy w plastikowej butelce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

01.08.2024 16:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tak, mamy na myśli olej słonecznikowy. Jest powszechnie dostępny i niedrogi, w dodatku to olej roślinny, więc nie sądzimy, że mogą się tu kryć jakieś zagrożenia. Jednak lepiej używać go rozważnie. Niektóre oleje nadają się do stosowania tylko na surowo, gdy je podgrzejemy, mogą się zamienić w prawdziwą truciznę. I do nich właśnie należy słonecznikowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażenie na oleju słonecznikowym jest niebezpieczne

O oleju słonecznikowym można powiedzieć wiele dobrego, ale jednak nie to, że jest uniwersalny. Nie nadaje się do obróbki termicznej, bo zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które w wysokich temperaturach ulegają rozpadowi. Dochodzi do tego już w temperaturze 100 stopni C. Dlatego smażenie na tym oleju jest niezdrowe, a nawet niebezpieczne. Olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia, a podczas rozpadu tłuszczów powstaje glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Olej zaś traci wszystkie swoje pozytywne właściwości.

Badania wykazują, że tego typu olej poddany obróbce termicznej może również uwalniać kancerogenny, czyli rakotwórczy, aldehyd. Według naukowców potrawy przygotowane w wysokiej temperaturze na oleju słonecznikowym mogą przekraczać dopuszczalne normy dla tych związków aż 200-krotnie.

Na zimno o wiele zdrowszy

Sytuacja się zmienia, gdy do smażenia wybierzesz mieszankę oleju słonecznikowego z olejem rzepakowym, wtedy ilość szkodliwych substancji będzie znacznie mniejsza. Jednak olej słonecznikowy nie może przekraczać 30 proc. składu. Na rynku są dostępne również specjalne wysokooleinowe odmiany oleju słonecznikowego, które już do smażenia są polecane. Wspominał o nich w swoim filmiku na YT popularny dietetyk Bartek Kulczyński. Natomiast o oleju słonecznikowym do smażenia powiedział krótko "To zbrodnia na zdrowiu". Jednak nie skreślajmy oleju słonecznikowego, bo jest on idealny do dań na zimno, idealnie sprawdza się w sosach do sałatek.

Olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-6, które są kluczowe dla dobrego funkcjonowania organizmu. Kolejnym jego ważnym składnikiem jest witamina E, czyli silny antyoksydant. Pomaga ona w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Odgrywa też ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry i oczu. Właśnie dlatego olej słonecznikowy jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów i balsamów.