Polacy jedzą bombę chemiczną. Te owoce mają tak dużo pestycydów, że eksperci alarmują

Symbol lata i zdrowia – okazuje się prawdziwą bombą chemiczną. Niezależne badania ujawniły alarmujące wyniki dotyczące zawartości pestycydów w popularnych owocach, niezależnie od tego, czy kupujemy je na bazarze, w dyskoncie czy bezpośrednio od rolnika.

Eksperci alarmują: Polacy jedzą bombę chemiczną. Te owoce mają najwięcej pestycydówEksperci alarmują: Polacy jedzą bombę chemiczną. Te owoce mają najwięcej pestycydów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Truskawki – jedne z ulubionych owoców Polaków, kojarzone z latem, zdrowym stylem życia i smakiem dzieciństwa. Czy jednak te soczyste, czerwone owoce są tak bezpieczne, jak mogłoby się wydawać? Niezależne badania przeprowadzone przez Fundację Pro-test ujawniły niepokojące fakty dotyczące zawartości pestycydów w truskawkach dostępnych zarówno na bazarach, jak i w popularnych sieciach dyskontowych. Wyniki badań mogą być szokujące, a mit o "zdrowszych truskawkach z bazaru" może wprowadzać konsumentów w błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Od lat panuje przekonanie, że truskawki kupione na lokalnych bazarach lub bezpośrednio od rolnika są zdrowsze i mniej obciążone chemią niż te ze sklepowych półek. Fundacja Pro-test postanowiła zweryfikować tę tezę. Wyniki badań są zaskakujące.

Trucizna na talerzu

Okazało się, że zarówno truskawki z dyskontów, jak i te z bazaru oraz od rolnika zawierały znaczne ilości pestycydów. Najwięcej różnych szkodliwych związków wykryto w owocach z Biedronki, jednak truskawki z pozostałych źródeł również nie były wolne od chemii. Co więcej, najczystsze okazały się truskawki z Lidla – dużej sieci dyskontowej.

Dlaczego tak się dzieje?

Wielu z nas uważa, że truskawki z małych gospodarstw są uprawiane w sposób bardziej naturalny i bez użycia szkodliwych substancji. Jednak rzeczywistość jest często inna. Nawet rolnicy uprawiający na niewielką skalę często sięgają po środki ochrony roślin, aby zabezpieczyć swoje plony przed szkodnikami i chorobami.

Jak chronić się przed pestycydami?

  • Dokładne mycie: Przed spożyciem truskawki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Moczenie w sodzie: Aby skuteczniej usunąć pozostałości pestycydów, można namoczyć truskawki w roztworze wody z sodą oczyszczoną.
  • Wybór owoców sezonowych: Truskawki sezonowe są zazwyczaj mniej obciążone chemią niż te dostępne przez cały rok.
  • Zakupy w sprawdzonych miejscach: Warto szukać produktów pochodzących z ekologicznych upraw, które są kontrolowane pod kątem zawartości szkodliwych substancji.

Pamiętajmy, że żadna ilość mycia nie usunie całkowicie pestycydów z owoców. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie diety i sięganie po różne produkty, w tym te uprawiane w sposób ekologiczny.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby