PoradyPolacy nie doceniają, chociaż jest tańsza i zdrowsza od dorsza. Przysmak z Mazur

Polacy nie doceniają, chociaż jest tańsza i zdrowsza od dorsza. Przysmak z Mazur

Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?
Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

24.05.2024 07:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba na obiad? To zawsze doskonały pomysł. Polecamy jednak zasięgnąć w tym temacie trochę niepopularnej wiedzy, dzięki której odnajdziesz wspaniałą alternatywę dla nieco zbyt często powtarzającego się w domowym menu dorsza. Mamy tu na myśli pewien konkretny gatunek słodkowodnej ryby...

Jeśli zamierzasz w tym sezonie letnim wybrać się na Mazury, obiecaj nam, że poza wylegiwaniem się nad jednym z tysiąca jezior, chodzeniem po bujnych lasach i grillowaniem ulubionej kiełbasy, zrobisz jeszcze jedną rzecz. Spróbujesz miętusa. Dlaczego tak bardzo nam na tym zależy? Bo lubimy dzielić się tym, co najlepsze. A taka jest właśnie ta pyszna, zdrowa, mazurska rybka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tania i zdrowa

Dietetycy i lekarze nieustannie powtarzają nam, by dwa razy w tygodniu sięgać po ryby. Sam na pewno przyznasz, że to wystarczająco dużo, by dość szybko odczuć potrzebę urozmaicenia. Dorsz — pycha. Makrele, śledzie, pstrągi, łososie (byle nie te hodowlane) - to wszystko dobre pomysły. Do tej zacnej grupy dopisalibyśmy jeszcze wspomnianego wcześniej miętusa. Dlaczego?

W 100 gramach miętusa znajdziemy aż 19 gramów białka, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, a także minerały takie, jak selen, żelazo, cynk czy potas. Wnioski? Miętus to ryba, która nie tylko działa antyoksydacyjnie, buduje masę mięśniową i dba o odporność, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze i wspierające produkcję czerwonych krwinek.

Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce
Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce© Canva | kalhh

Co z miętusa?

W 100 gramach tej smacznej mazurskiej ryby znajdziemy około 100 kcal, dlatego miętusa możemy bez żadnych obaw jeść nawet podczas stosowania diety odchudzającej. A co z niego przygotować? Wszystko to, co do tej pory przygotowywałeś z dorsza. Miętus smakuje łudząco podobnie, a jednocześnie jest tańszy i zawiera mało ości. Możesz go smażyć, piec i gotować. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym i w panierce, a niektórzy przygotowują z niego nawet... aromatyczne ragout.

A może masz swoje pomysły na wykorzystanie tej smacznej ryby? Daj nam znać, co przygotujesz z miętusa!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także