Polacy nie doceniają, chociaż jest tańsza i zdrowsza od dorsza. Przysmak z Mazur

Ryba na obiad? To zawsze doskonały pomysł. Polecamy jednak zasięgnąć w tym temacie trochę niepopularnej wiedzy, dzięki której odnajdziesz wspaniałą alternatywę dla nieco zbyt często powtarzającego się w domowym menu dorsza. Mamy tu na myśli pewien konkretny gatunek słodkowodnej ryby...

Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Jeśli zamierzasz w tym sezonie letnim wybrać się na Mazury, obiecaj nam, że poza wylegiwaniem się nad jednym z tysiąca jezior, chodzeniem po bujnych lasach i grillowaniem ulubionej kiełbasy, zrobisz jeszcze jedną rzecz. Spróbujesz miętusa. Dlaczego tak bardzo nam na tym zależy? Bo lubimy dzielić się tym, co najlepsze. A taka jest właśnie ta pyszna, zdrowa, mazurska rybka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Tania i zdrowa

Dietetycy i lekarze nieustannie powtarzają nam, by dwa razy w tygodniu sięgać po ryby. Sam na pewno przyznasz, że to wystarczająco dużo, by dość szybko odczuć potrzebę urozmaicenia. Dorsz — pycha. Makrele, śledzie, pstrągi, łososie (byle nie te hodowlane) - to wszystko dobre pomysły. Do tej zacnej grupy dopisalibyśmy jeszcze wspomnianego wcześniej miętusa. Dlaczego?

W 100 gramach miętusa znajdziemy aż 19 gramów białka, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, a także minerały takie, jak selen, żelazo, cynk czy potas. Wnioski? Miętus to ryba, która nie tylko działa antyoksydacyjnie, buduje masę mięśniową i dba o odporność, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze i wspierające produkcję czerwonych krwinek.

Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce
Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce © Canva | kalhh

Co z miętusa?

W 100 gramach tej smacznej mazurskiej ryby znajdziemy około 100 kcal, dlatego miętusa możemy bez żadnych obaw jeść nawet podczas stosowania diety odchudzającej. A co z niego przygotować? Wszystko to, co do tej pory przygotowywałeś z dorsza. Miętus smakuje łudząco podobnie, a jednocześnie jest tańszy i zawiera mało ości. Możesz go smażyć, piec i gotować. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym i w panierce, a niektórzy przygotowują z niego nawet... aromatyczne ragout.

A może masz swoje pomysły na wykorzystanie tej smacznej ryby? Daj nam znać, co przygotujesz z miętusa!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇