Polacy nie doceniają, chociaż jest tańsza i zdrowsza od dorsza. Przysmak z Mazur

Ryba na obiad? To zawsze doskonały pomysł. Polecamy jednak zasięgnąć w tym temacie trochę niepopularnej wiedzy, dzięki której odnajdziesz wspaniałą alternatywę dla nieco zbyt często powtarzającego się w domowym menu dorsza. Mamy tu na myśli pewien konkretny gatunek słodkowodnej ryby...

Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?Miętus. Dlaczego warto postawić na tę rybę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Jeśli zamierzasz w tym sezonie letnim wybrać się na Mazury, obiecaj nam, że poza wylegiwaniem się nad jednym z tysiąca jezior, chodzeniem po bujnych lasach i grillowaniem ulubionej kiełbasy, zrobisz jeszcze jedną rzecz. Spróbujesz miętusa. Dlaczego tak bardzo nam na tym zależy? Bo lubimy dzielić się tym, co najlepsze. A taka jest właśnie ta pyszna, zdrowa, mazurska rybka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Tania i zdrowa

Dietetycy i lekarze nieustannie powtarzają nam, by dwa razy w tygodniu sięgać po ryby. Sam na pewno przyznasz, że to wystarczająco dużo, by dość szybko odczuć potrzebę urozmaicenia. Dorsz — pycha. Makrele, śledzie, pstrągi, łososie (byle nie te hodowlane) - to wszystko dobre pomysły. Do tej zacnej grupy dopisalibyśmy jeszcze wspomnianego wcześniej miętusa. Dlaczego?

W 100 gramach miętusa znajdziemy aż 19 gramów białka, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, a także minerały takie, jak selen, żelazo, cynk czy potas. Wnioski? Miętus to ryba, która nie tylko działa antyoksydacyjnie, buduje masę mięśniową i dba o odporność, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze i wspierające produkcję czerwonych krwinek.

Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce
Miętus smakuje bosko zarówno w wersji sauté, jak i w panierce © Canva | kalhh

Co z miętusa?

W 100 gramach tej smacznej mazurskiej ryby znajdziemy około 100 kcal, dlatego miętusa możemy bez żadnych obaw jeść nawet podczas stosowania diety odchudzającej. A co z niego przygotować? Wszystko to, co do tej pory przygotowywałeś z dorsza. Miętus smakuje łudząco podobnie, a jednocześnie jest tańszy i zawiera mało ości. Możesz go smażyć, piec i gotować. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym i w panierce, a niektórzy przygotowują z niego nawet... aromatyczne ragout.

A może masz swoje pomysły na wykorzystanie tej smacznej ryby? Daj nam znać, co przygotujesz z miętusa!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej