Polacy źle gotują żurek na Wielkanoc. Magda Gessler tłumaczy

Są pewne osoby, które nigdy nie zrezygnują z żurku na Wielkanoc. Nawet gdyby im stawiać przed nosem najlepsze potrawy europejskiej kuchni. Tradycji musi stać się zadość, a jej strażniczką jest Magda Gessler – specjalistka od najważniejszych polskich potraw.

Magda Gessler wie, jak zrobić prawdziwy staropolski żurekMagda Gessler wie, jak zrobić prawdziwy staropolski żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

To nie prawda, że w każdym polskim domu na śniadanie wielkanocne serwowany jest żurek, ale w wielu przypadkach tak właśnie jest. Chociaż Magda Gessler uważa, że niektórym osobom tylko wydaje się, że podają żurek, podczas gdy na talerzach ląduje inna zupa, na przykład barszcz biały. Żeby żurek był żurkiem potrzebny jest zakwas żytni. W składzie nie może zabraknąć także dobrej białej kiełbasy oraz jajek. Ekspertka tłumaczy, jakich błędów należy się wystrzegać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Najczęstsze błędy Polaków

Magda Gessler zwraca uwagę na pewne składniki, które mogą całkowicie zepsuć smak tradycyjnej zupy. W przepisie na żurek kluczowe są dwa elementy: zakwas i dobrej jakości mięso. Zupa musi być przygotowana na zakwasie żytnim. Jeśli zrobisz ją na zakwasie pszennym, powstanie barszcz biały, który jest o wiele mnie wyrazisty w smaku. Taki zakwas najlepiej przygotować samodzielnie. Wystarczy w odpowiednich proporcjach rozrobić mąkę żytnią z wodą. Zakwas należy przygotować na 4-5 dni przed planowanym gotowaniem zupy.

Drugim istotnym elementem jest kiełbasa. Jeśli kupisz surową, musisz ją dobrze zaparzyć. Nie warto oszczędzać na tym dodatku, ponieważ wyrób słabej jakości może zepsuć całą potrawę. Tłusta kiełbasa z dodatkiem soli peklowej zamieni lekką i pożywną zupę w ciężkostrawne danie, które rozreguluje pracę twojego układu pokarmowego. Zwróć uwagę na skład białej kiełbasy – jedyne dodatki do mięsa, które mogą znaleźć się na etykiecie, to sól, pieprz i majeranek.

Magda Gessler nigdy by jej nie dodała

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest śmietana. Wiele osób zabiela nią żurek, czego zupełnie nie rozumie Magda Gessler. Dla niej to profanacja tradycyjnej potrawy. Zupa bez śmietany ma o wiele więcej smaku, jest lżejsza i łatwiejsza do strawienia. Według restauratorki żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością czosnku i majeranku.

Pod żadnym pozorem do żurku nie wrzucaj grzanek, które szybką pęcznieją w wodzie. Jeśli masz na nie ochotę, podaj je obok. W środku powinny znaleźć się jedynie kawałki białej kiełbasy i jajka – najlepiej ze sprawdzonego źródła od kur karmionych ekologicznie i mających dostęp do wolnego wybiegu.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie