WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych

Tarty, ciasta ucierane i placki drożdżowe – wszystkie doskonale smakują z dodatkiem owoców sezonowych. Ale przysłowiową wisienką na torcie jest w tym przypadku wcale nie owocowy, ale płynny dodatek. Sprawia, że każdy deser smakuje jak z ekskluzywnej restauracji.

Krem angielski idealnie równoważy kwaskowość owoców sezonowych Krem angielski idealnie równoważy kwaskowość owoców sezonowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podobno przepis na krem z mleka i żółtek pojawił się już w książce kucharskiej w starożytnym Rzymie. W średniowieczu takim kremem polewano chrupiące kruche ciasto. W Anglii znany jest jako custard, we Francji jako crème anglaise, w Polsce występuje jako krem waniliowy lub budyniowy. Bez względu na nazwę, nie ma lepszego dodatku do ciasta z owocami. Zapiecz winogrona, jabłka lub śliwki pod kruszonką, polej ciepłym kremem angielskim i rozpłyń się w przyjemności.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Dodaj ziarenka z prawdziwej wanilii

Chociaż historia kremu angielskiego jest zawiła, a w jednej z brytyjskiej książek z XVIII wieku pojawia się aż 13 różnych przepisów na taki sosik, obecnie najbardziej popularna jest wersja z wanilią. Przy czym nie wystarczy dodać cukier wanilinowy – w tym przypadku warto skusić się na prawdziwą laskę, wydobyć z niej aromatyczny środek i utrzeć razem z żółtkami i cukrem na gęsty krem.

Wydrążoną korę zagotuj razem z mlekiem i śmietanką. Jest w niej jeszcze sporo pięknego aromatu, który szkoda by było wyrzucić do kosza.

Przepis na krem angielski

Krem angielski jest bardzo prosty do przygotowania, jednak trzeba skupić się na tym, aby dokładnie rozmieszać składniki. Sos waniliowy nie może mieć grudek, wtedy będzie doskonały. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W Anglii kupisz gotowy custard w butelkach.

Składniki:

  • 1 laska wanilii.
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 6 żółtek,
  • 60 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wyjmij ziarenka i przełóż je na talerzyk.
  2. Korę wrzuć do garnka, zalej mlekiem i śmietanką. Wstaw do zagotowania.
  3. W misce utrzyj przy pomocy miksera żółtka z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.
  4. Do żółtek dodaj trochę gorącego mleka i zmiksuj. Z garnka wyjmij korę wanilii, a następnie przelej zawartość miski do garnka z gotującym się mlekiem.
  5. Zmniejsz moc palnika i cały czas mieszaj energicznie sos do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  6. Zdejmij z kuchenki i odstaw do przestygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu