Polska kuchnia doceniona za oceanem. Sukces Rozkosznego

Kuchnia polska doceniona w Stanach Zjednoczonych! Książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" autorstwa Michała Korkosza otrzymała nagrodę Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023.

Michał Korkosz Michał Korkosz
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA
oprac.  KGD

Sukces Rozkosznego

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy. Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" wydana za oceanem pod tytułem "Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland" została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.

Nagroda Foreword Indies Book w ramach swojej misji – odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek.

Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. "Nowe Rozkoszne" otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

- Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023 – mówi Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.

Książka "Nowe Rozkoszne" od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. "Nowe Rozkoszne" zostały okrzyknięte jedną z najlepszych książek kulinarnych roku m.in. według "Gazety Wyborczej", "Glamour" i amerykańskiego "Washington Post".

Michał Korkosz jest autorem jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, bestsellerowych książek o kuchni polskiej wydawanych na całym świecie i wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski, makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem czy pieczona feta z figami. W marcu tego roku dołączył do grona prowadzących kulinarne show "Masterchef Nastolatki" na TVN.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥