NewsyPolska kuchnia doceniona za oceanem. Sukces Rozkosznego

Polska kuchnia doceniona za oceanem. Sukces Rozkosznego

Kuchnia polska doceniona w Stanach Zjednoczonych! Książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" autorstwa Michała Korkosza otrzymała nagrodę Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023.

Michał Korkosz
Michał Korkosz
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA
oprac. KGD

17.06.2024 13:25

Sukces Rozkosznego

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy. Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" wydana za oceanem pod tytułem "Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland" została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.

Nagroda Foreword Indies Book w ramach swojej misji – odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek.

Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. "Nowe Rozkoszne" otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023 – mówi Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.

Książka "Nowe Rozkoszne" od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. "Nowe Rozkoszne" zostały okrzyknięte jedną z najlepszych książek kulinarnych roku m.in. według "Gazety Wyborczej", "Glamour" i amerykańskiego "Washington Post".

Michał Korkosz jest autorem jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, bestsellerowych książek o kuchni polskiej wydawanych na całym świecie i wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski, makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem czy pieczona feta z figami. W marcu tego roku dołączył do grona prowadzących kulinarne show "Masterchef Nastolatki" na TVN.

Wybrane dla Ciebie