Pomarańczowe shoty z galaretki i piwa pszenicznego - super dodatek do zimnego piwa w ciepły dzień!

W tym artykule znajdziesz przepis, jak wykonać shoty z galaretki i piwa pszenicznego, podane na kawałku pomarańczy. Wyglądają naprawdę uroczo!

Obrazek
Ala Krauzowicz

Doskonale sprawdzą się serwowane samodzielnie lub jako dodatek i ozdoba do zimnego piwa, podczas gorącego dnia czy też meczu piłki nożnej.

Są bardzo proste w wykonaniu. Dokładną instrukcję, krok po kroku, znajdziesz poniżej.

pomarancza-1

Składniki:

  • 6 dużych pomarańczy
  • 450 g galaretki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 1/2 szklanki piwa pszenicznego

1. Przetnij każdą pomarańczę na dwie równe części. Za pomocą noża, w każdej połówce wydrąż środek.

pomarancza-2
pomarancza-3

2. Wsyp galaretkę w proszku do miski, następnie dodaj 3/4 szklanki gotującej się wody. Cały czas mieszaj. Kiedy galaretka dobrze się rozpuści, dodaj 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie piwo pszeniczne. Dobrze wymieszaj.

pomarancza-4

3. W dużym naczyniu poukładaj połówki pomarańczy. Następnie do każdej z nich wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z galaretką.

pomarancza-5

4. Włóż naczynie z pomarańczami do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

pomarancza-6

5. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij naczynie. Każdą połówkę pomarańczy przetnij wzdłuż na 3 części.

pomarancza-7

Możesz podawać je w zwykłej formie lub jako dodatek do zimnego piwa!

pomarancza-8
pomarancza-9
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej