Popcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie

Popcorn to coś, co znają i kochają wszyscy. Mamy dla Ciebie pomysł na przygotowanie ziaren kukurydzy w nietypowy sposób. Nie uwierzysz, co możesz z nich zrobić – oto przepis na karmelowy popcorn.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić domowy popcorn?

Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn w domu naprawdę nie trzeba wiele!

Przepis na popcorn w domu. Jak zrobić?

Żeby stworzyć szybki i prosty deser jakim jest popcorn nie trzeba dużo. Wystarczy szklanka mleka, popcorn, cukier i masło. W ten sposób stworzysz niesamowity popcorn karmelowy w kilka minut. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jak zrobić popcorn, żeby smakował jak w kinie? Przepis jest banalnie prosty!

Popcorn – składniki:

  • 1 szklanka ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w głębokiej patelni lub garnku. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i przykryj pokrywką, gdy ziarna zaczną zamieniać się w popcorn. Uprażoną kukurydzę przesyp do miski. Popcorn karmelowy z naszego przepisu możesz zjeść już teraz albo zamienić go w coś jeszcze pyszniejszego!

Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?

Popcorn karmelowy – składniki:

  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka

Na patelnię wsyp cukier i podsmażaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj o mieszaniu! Gdy zamieni się w gęstą, brązową masę – dodaj masło i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 150 ml mleka i ponownie mieszaj. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Dodaj resztę mleka ze szklanki, wciąż mieszając. Gdy karmel będzie już wystarczająco gęsty – wlej go do miski z popcornem.

Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy! Przepis na karmelowy popcorn według naszej receptury sprawdzi się na kążdą okazję.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło