Posiekaj pora i dorzuć ten słodki składnik. Na widok tej surówki rodzina aż piszczy

Szukasz nowego sposobu na podanie surówki na bazie pora? Ale brakuje ci ciekawych pomysłów? Dorzuć do miski tropikalny owoc, a na pewno nie pożałujesz. Ta niesamowita kombinacja zostanie z tobą na lata.

SałatkaSurówka z porem i ananasem to przepyszna kombinacja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marzena Pęcak

Kuchnia to miejsce, w którym każdego dnia możemy tworzyć zupełnie inne, ciekawe i przede wszystkim smaczne przepisy. Tak naprawdę nic nas nie ogranicza, bo nawet na pozór szalone kombinacje smakowe mogą dawać fajne efekty smakowe. 

Sama na przestrzeni lat przekonałam się, że w kuchni wszystko jest możliwe i nie warto zamykać się na nowe pomysły. To właśnie dzięki takim projektom możemy odkrywać nowe perełki kulinarne. Potrzebujesz przykładu? Bardzo proszę, już za moment zdradzę ci, co zrobić, aby podać surówkę na bazie pora w zupełnie nowym, ale jednocześnie smacznym i ciekawym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Do surówki z porem warto dodać ananasa

Tym razem chciałabym namówić się do połączenia pora i ananasa. Brzmi zbyt oryginalnie? Uwierz mi na słowo, ta kombinacja ma w sobie coś takiego, że nie sposób jej odmówić. 

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest oryginalna kombinacja smakowa wyrazistego i ostrego smaku pora ze słodkim i soczystym ananasem. Znajdziesz tu perfekcyjny balans — surówka nie będzie ani zbyt gorzka, ani za słodka. Ananas wprowadzi też swego rodzaju orzeźwienie do całego przepisu. 

Uzyskana kombinacja ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie będzie komponować się zarówno z rybami, drobiem, jak i daniami grillowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją również jako składnik burgerów i kanapek. Która z opcji najbardziej ci odpowiada? Masz już swojego faworyta?

Surówka z porem i ananasem — jak ją zrobić krok po kroku

Składniki:

  • 1 por,
  • 5 plastrów ananasa,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Podziel ananasa i pora na mniejsze kawałki. W przypadku pierwszego składnika możesz użyć zarówno świeżego owocu, jak i tego z puszki.
  2. Następnie połącz składniki razem z majonezem i jogurtem. Dzięki tej kombinacji uzyskana mieszanka będzie idealnie kremowa. Pamiętaj, przyłóż się do tej fazy przepisu, aby składniki stworzyły idealną całość. 
  3. Na koniec dopraw surówkę przy pomocy soli i pieprzu. Zrób to zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. I to wszystko, smacznego.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie