To zapomniany polski skarb, z którego zrobisz fantastyczną konfiturę. Często nazywany rosyjskim ananasem
Superfoods zazwyczaj kojarzone są z egzotycznymi produktami o tajemniczo brzmiących nazwach, które w dodatku są w Polsce bardzo kosztowne. Tymczasem jednym z bardzo cennych, łatwo dostępnych, a zarazem nie tak kosztownych produktów jest rokitnik. Ten wyjątkowy owoc wzmacnia odporność, wspiera odchudzanie i działa antynowotworowo.
Nazywany również rosyjskim ananasem lub złotem Syberii, jest rośliną należącą do rodziny oliwnikowatych i rośnie w postaci krzewu. Niekiedy może osiągnąć rozmiar niewielkich drzew na 5-8 metrów wysokości. Naturalnie można go spotkać na obszarach Syberii, w Azji Środkowej, na Kaukazie, w Chinach, Mongolii, a także w Europie Środkowej.
Rokitnik wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi, smakowymi oraz kosmetycznymi. Najbardziej cennym surowcem, który pozyskuje się z tej rośliny, są jego owoce o pomarańczowej barwie. To właśnie w nich skumulowane są najwartościowsze substancje. Często wykorzystuje się również nasiona, na bazie których produkowany jest olej. Rzadziej używa się liści.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Rokitnik — właściwości odżywcze
Nic dziwnego, że rokitnik uważany jest za superfood. To bogactwo wielu cennych substancji, witamin i składników mineralnych. Wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością witaminy C. Na podkreślenie zasługuje fakt, że przeciętnie zawiera 900 miligramoprocent kwasu askorbinowego, co stanowi więcej, niż posiada znaczna część roślin jagodowych i sadowniczych.
Szczególnie bogate w witaminę C są młode owoce; im są dojrzalsze, tym to nasycenie maleje. Na tę zależność wpływa również miejsce, w jakim występuje. Odmiany pochodzące z nadmorskich bałtyckich wydm mają w sobie jedynie 120-315 mg proc. witaminy C. Z kolei chińskie rośliny mogą zawierać nawet 2500 mg proc.
Oprócz kwasu askorbinowego rokitnik skrywa w sobie również szereg innych, cennych witamin — E, A, K, D, P, B1, B6, B9, B12. To także doskonałe źródło minerałów, tj. żelaza, potasu, wapnia, magnezu, cynku, sodu, manganu, boru oraz kwasów fenolowych i organicznych, katechin, flawonoidów, garbników i fosfolipidów.
Rokitnik wesprze odporność, ale i pomoże w odchudzaniu
Ze względu na cenne wartości odżywcze i bogactwo witamin, rokitnik polecany jest w okresie jesienno-zimowym dla wzmocnienia odporności. Pomoże w zwalczaniu infekcji, bakterii i wirusów. Solidna dawka witaminy C wesprze również organizm przy różnych dolegliwościach związanych z niedoborem tej witaminy, np. w przypadku braku apetytu, problemów z gojeniem się ran, bólu mięśni i stawów.
Substancje obecne w rokitniku mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie zwalczają wolne rodniki. Przekłada się to na spowolnienie procesu starzenia się organizmu, a także zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Rokitnik zwyczajny pozytywnie wpłynie również na pracę mózgu i układu nerwowego.
Warto podkreślić wpływ rokitnika na proces odchudzania. Odchudzające działanie zawdzięcza obecności błonnika, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Szybciej się dzięki niemu najadamy i dłużej jesteśmy syci. Błonnik reguluje metabolizm, a utrzymanie wagi wspierają takie pierwiastki, jak magnez, potas, żelazo i kwasy omega-7.
Obecność witaminy C i E w tak dużych dawkach, plus sterole roślinne, mają korzystny wpływ na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Spożywanie tego owocu jest polecane pacjentom, którzy zmagają się z nadciśnieniem tętniczym.
Olej z rokitnika doskonale sprawdza się w przemyśle kosmetycznym. Wspiera regenerację skóry, gojenie się ran, leczenie blizn, a także zmniejsza widoczność przebarwień. Kwas omega 7 odmładza, więc często jest składnikiem kremów do twarzy i innych kosmetyków.
Jak skorzystać z cennych właściwości rokitnika?
Owoce rokitnika są niewielkie, mają intensywnie pomarańczowy kolor. Chociaż pięknie się prezentują, nie zachwycają smakiem. Są kwaśne, z wyczuwalnym, lekko ananasowym aromatem (stąd często stosowana nazwa rosyjski ananas). Jeśli jednak przygotowuje się go w odpowiedni sposób, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do przygotowania soków, naparów, dżemów, konfitur czy nalewek. Sok dodaje się np. do herbaty, co wzbogaca jej smak i właściwości zdrowotne.
Podczas przyrządzania przetworów rokitnik nie traci pierwotnych właściwości. Można go zatem z powodzeniem gotować, suszyć czy prażyć, nie martwiąc się o "wyparowanie" drogocennych składników.
Szeroko stosowany w kuchni jest również olej z rokitnika. Jego wyciąg rekomendowany jest w łagodzeniu dolegliwości wynikających z choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, podczas stanów zapalnych układu pokarmowego, czy też w chorobach układu krążenia.
Przepis na konfiturę z rokitnika
Dżemy i konfitury doskonale komponują się z naleśnikami, omletami i plackami, a także jako dodatek do deserów. Ciekawe połączenie stanowią również z mięsem, szczególnie z dziczyzną.
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1/2 kg cukru,
- 1 l wody.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj owoce rokitnika, a następnie je osusz. Jeśli to będą twarde owoce, zmiksuj je w blenderze.
- Dodaj do owoców wodę, cukier, wlej do garnka i zagotuj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Powstała konfitura powinna być gęsta.
- Wyłącz palnik, przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 10-15 minut.