12 naturalnych antybiotyków, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym

W przypadku pojawienia się niektórych chorób i dolegliwości nie zawsze warto sięgać od razu po tradycyjne lekarstwa czy antybiotyki. Niektóre problemy zdrowotne czy schorzenia można leczyć naturalnymi antybiotykami, dostępnymi na wyciągnięcie ręki i to bez recepty. Oto 12 propozycji, które można kupić w osiedlowym sklepie spożywczym.

12 naturalnych antybiotyków. Zdjęcie ilustracyjne
12 naturalnych antybiotyków. Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrii Starunskyi

08.10.2024 06:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cebula

O cennych właściwościach prozdrowotnych cebuli słyszało większość z nas. Doskonałym lekarstwem na przeziębienie jest popularny syrop z cebuli. Pozytywny wpływ tego niepozornego warzywa na nasz organizm zawdzięczamy całej liście wartościowych składników odżywczych. Znajdują się w niej związki siarki, witamina C, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, beta karoten oraz allicyna - fitoncyd, czyli naturalny związek chemiczny. Jest to niezwykle cenna substancja działająca jak naturalny antybiotyk - posiada moc zwalczania stanu zapalnego w organizmie.

Czosnek

Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, która zawiera witaminę C, B, magnez, potas, selen. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Zawiera ten sam fitoncyd (naturalny związek chemiczny) co cebula. Allicyna, bo niej mowa, skutecznie zabija bakterie. Dzięki temu czosnek polecany jest w walce z infekcjami wirusowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bazylia

Bazylia to niepozorna przyprawa o pięknym zapachu. Niewiele osób wie, że posiada właściwości przeciwgorączkowe i wspomagające trawienie. Swoje lecznicze cechy zawdzięcza zawartości takich związków, jak: olejki eteryczne, sole mineralne, flawonoidy, kwas foliowy i witaminy (C, A, E). To także cenne źródło żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku i miedzi.

Tymianek

Tymianek również z powodzeniem może być stosowany jako naturalny antybiotyk. Zawarty w nim tymol - cenny związek organiczny, który występuje w naturalnej postaci w niektórych ziołach, ale najobficiej właśnie w tymianku - działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Najbardziej polecany jest tymianek w wersji suszonej lub w formie olejku.

Oregano

Oregano zawiera karwakrol, będący substancją pochodzenia naturalnego, występujący w ziołach, znajdujących się w naszych domach i ogrodach. Ten związek posiada zdolność zwalczania bakterii, grzybów i wirusów. Skutecznie leczy stany zapalne w organizmie, przeziębienie, grypę, grzybicę, drożdżycę oraz bóle mięśni. Jest także polecany do wykonywania inhalacji.

Cynamon

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, znieczulające, wzmacniające, przeciwbólowe i antyseptyczne. Dodatkowo docenia się go za pomoc w obniżaniu ciśnienia krwi i w regulowaniu poziomu cholesterolu - zarówno całkowitego, jak i poszczególnych jego frakcji (HDL i LDL). Zawiera dużą ilość substancji aktywnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, m.in. aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy i benzoesowy oraz eugenol, garbniki, terpeny czy kuminol.

Szałwia

Szałwia leczy stany zapalne - szczególnie te tworzące się w obrębie jamy ustnej. Obniża gorączkę, leczy przeziębienia i działa przeciwbólowo. Korzystnie wpływa na układ oddechowy, łagodzi także problemy żołądkowe. A te wszystkie prozdrowotne właściwości zawdzięcza salwinorynie A (naturalnemu związkowi chemicznemu). Szałwia zawiera także przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami i zatrzymują proces starzenia się organizmu.

Imbir

Imbir także zasługuje na miejsce w zestawieniu naturalnych antybiotyków. Zawiera gingerol i zinferon, które działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i podnoszą odporność organizmu. Imbir ma także właściwości przeciwwymiotne. Szczególnie poleca się dodawać go do herbaty, zup, mięsa i ryb, a nawet sałatek.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona powstaje w wyniku procesu fermentacji, co bezpośrednio przekłada się na jej właściwości i wartości odżywcze oraz bardzo małą kaloryczność. Jest niezwykle bogata w witaminę C, magnez, żelazo, potas i wapń. Skutecznie oczyszcza organizm, działa antybakteryjnie, wzmacnia także system immunologiczny dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego.

Kurkuma

Kurkuma charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi. Za jej lecznicze cechy jest odpowiedzialna kurkumina, składnik aktywny kłącza kurkumy, należący do polifenoli. Kurkuminę uznaje się za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, ale to nie wszystkie jej benefity. Działa także przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

Żurawina

Surowcem leczniczym żurawiny jest owoc - czerwona jagoda. Zawiera cenne substancje, takie jak błonnik, tanina, witaminy C, B1, B2, A i E oraz żelazo, magnez, potas i fosfor. Roślina jest bardzo pomocna w leczeniu chorób dróg moczowych - działa moczopędnie, łagodzi objawy zapalenia pęcherza moczowego i cewki moczowej. Żurawinę stosuje się także podczas infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy.

Maliny

Owoce maliny to bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) i substancji mineralnych - wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Cenne właściwości posiadają także liście malin, które zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia). Maliny posiadają właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pomogą w problemach żołądkowych i łagodzą ból miesiączkowy.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek