Przekrój czosnek i zrób nim kółko na patelni. Gdy wbijesz jajko, oniemiejesz

Trudno przygotować jajko sadzone tak, by zachowało idealnie okrągły kształt. Zwykle białko umyka naszej kontroli i rozlewa się po patelni, tworząc nieefektowy kleks. Jak temu zapobiec? Nie szukaj rozwiązania w niepotrzebnych gadżetach. Wystarczy ząbek czosnku.

Przygotuj idealne jajka sadzone Przygotuj idealne jajka sadzone
Źródło zdjęć: © Pixabay

Tracisz nerwy, kiedy kolejny raz białko nieubłaganie rozlewa się po patelni, tworząc nieapetyczny kleks zamiast efektownego jajka sadzonego? Następnym razem złap ząbek czosnku i zaznacz nim okrąg na patelni. Tak proste i tak skuteczne rozwiązania są na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Idealnie okrągłe jajko sadzone. Superłatwy patent

Przygotowanie jajka sadzonego nie należy do trudnych zadań, ale brak podstawowej wiedzy może skutkować efektem odbiegającym od zamierzonego. Nierzadko zdarza się, że białko rozlewa się po patelni, niszcząc plan na idealnie okrągłe jajko sadzone. W sklepach dostępne są specjalne foremki, które pomogą "okiełznać" niesforne białko, jednak efekt ten można uzyskać również bez sięgania do portfela.

A potrzebujesz jednego ząbka czosnku. Obrany ząbek przekrój na pół i właśnie tą odkrojoną stroną "narysuj" na patelni okrąg. Zapewne go nie zauważysz, ale nie o to tutaj chodzi. Lepiąca substancja z czosnku stworzy na patelni naturalną barierę, poza którą jajko nie powinno się wylać. W następnym kroku wystarczy, że wbijesz jajko tak, by wylądowało wewnątrz okręgu. Wtedy zobaczysz, jak układa się wedle narysowanego czosnkiem wzoru.

Jajko sadzone rozlewa się na patelni? Wypróbuj ten trik
Jajko sadzone rozlewa się na patelni? Wypróbuj ten trik © Pixabay

Jak przygotować jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem?

Zastanawiasz się, jak usmażyć jajko sadzone, by białko było delikatnie ścięte, ale żółtko nadal miało płynną konsystencję? Nic prostszego. Wystarczy, że uzbroisz się w odrobinę tłuszczu np. masła klarowanego, nieprzywierającą patelnie oraz oczywiście jajka. Najpierw podgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco ciepły, wbij na patelnię jajka. Zrób to ostrożnie, by żółtko nie oddzieliło się od białka.

Jajka smaż na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Nie musisz obracać jajka sadzonego, by dosmażyć "niedociągnięte" białko z wierzchu. Wystarczy, że na minutę przed końcem smażenia przykryjesz patelnię - dzięki temu białko przy samym żółtku zetnie się, ale żółtko nadal pozostanie płynne. Przed użyciem pokrywki dopraw jajka solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki