Przekrój czosnek i zrób nim kółko na patelni. Gdy wbijesz jajko, oniemiejesz

Trudno przygotować jajko sadzone tak, by zachowało idealnie okrągły kształt. Zwykle białko umyka naszej kontroli i rozlewa się po patelni, tworząc nieefektowy kleks. Jak temu zapobiec? Nie szukaj rozwiązania w niepotrzebnych gadżetach. Wystarczy ząbek czosnku.

Przygotuj idealne jajka sadzone Przygotuj idealne jajka sadzone
Źródło zdjęć: © Pixabay

Tracisz nerwy, kiedy kolejny raz białko nieubłaganie rozlewa się po patelni, tworząc nieapetyczny kleks zamiast efektownego jajka sadzonego? Następnym razem złap ząbek czosnku i zaznacz nim okrąg na patelni. Tak proste i tak skuteczne rozwiązania są na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Idealnie okrągłe jajko sadzone. Superłatwy patent

Przygotowanie jajka sadzonego nie należy do trudnych zadań, ale brak podstawowej wiedzy może skutkować efektem odbiegającym od zamierzonego. Nierzadko zdarza się, że białko rozlewa się po patelni, niszcząc plan na idealnie okrągłe jajko sadzone. W sklepach dostępne są specjalne foremki, które pomogą "okiełznać" niesforne białko, jednak efekt ten można uzyskać również bez sięgania do portfela.

A potrzebujesz jednego ząbka czosnku. Obrany ząbek przekrój na pół i właśnie tą odkrojoną stroną "narysuj" na patelni okrąg. Zapewne go nie zauważysz, ale nie o to tutaj chodzi. Lepiąca substancja z czosnku stworzy na patelni naturalną barierę, poza którą jajko nie powinno się wylać. W następnym kroku wystarczy, że wbijesz jajko tak, by wylądowało wewnątrz okręgu. Wtedy zobaczysz, jak układa się wedle narysowanego czosnkiem wzoru.

Jajko sadzone rozlewa się na patelni? Wypróbuj ten trik
Jajko sadzone rozlewa się na patelni? Wypróbuj ten trik © Pixabay

Jak przygotować jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem?

Zastanawiasz się, jak usmażyć jajko sadzone, by białko było delikatnie ścięte, ale żółtko nadal miało płynną konsystencję? Nic prostszego. Wystarczy, że uzbroisz się w odrobinę tłuszczu np. masła klarowanego, nieprzywierającą patelnie oraz oczywiście jajka. Najpierw podgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco ciepły, wbij na patelnię jajka. Zrób to ostrożnie, by żółtko nie oddzieliło się od białka.

Jajka smaż na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Nie musisz obracać jajka sadzonego, by dosmażyć "niedociągnięte" białko z wierzchu. Wystarczy, że na minutę przed końcem smażenia przykryjesz patelnię - dzięki temu białko przy samym żółtku zetnie się, ale żółtko nadal pozostanie płynne. Przed użyciem pokrywki dopraw jajka solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości