Przekrój czosnek i zrób nim kółko na patelni. Gdy wbijesz jajko, oniemiejesz
Trudno przygotować jajko sadzone tak, by zachowało idealnie okrągły kształt. Zwykle białko umyka naszej kontroli i rozlewa się po patelni, tworząc nieefektowy kleks. Jak temu zapobiec? Nie szukaj rozwiązania w niepotrzebnych gadżetach. Wystarczy ząbek czosnku.
25.05.2024 13:14
Tracisz nerwy, kiedy kolejny raz białko nieubłaganie rozlewa się po patelni, tworząc nieapetyczny kleks zamiast efektownego jajka sadzonego? Następnym razem złap ząbek czosnku i zaznacz nim okrąg na patelni. Tak proste i tak skuteczne rozwiązania są na wagę złota.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealnie okrągłe jajko sadzone. Superłatwy patent
Przygotowanie jajka sadzonego nie należy do trudnych zadań, ale brak podstawowej wiedzy może skutkować efektem odbiegającym od zamierzonego. Nierzadko zdarza się, że białko rozlewa się po patelni, niszcząc plan na idealnie okrągłe jajko sadzone. W sklepach dostępne są specjalne foremki, które pomogą "okiełznać" niesforne białko, jednak efekt ten można uzyskać również bez sięgania do portfela.
A potrzebujesz jednego ząbka czosnku. Obrany ząbek przekrój na pół i właśnie tą odkrojoną stroną "narysuj" na patelni okrąg. Zapewne go nie zauważysz, ale nie o to tutaj chodzi. Lepiąca substancja z czosnku stworzy na patelni naturalną barierę, poza którą jajko nie powinno się wylać. W następnym kroku wystarczy, że wbijesz jajko tak, by wylądowało wewnątrz okręgu. Wtedy zobaczysz, jak układa się wedle narysowanego czosnkiem wzoru.
Zobacz także
Jak przygotować jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem?
Zastanawiasz się, jak usmażyć jajko sadzone, by białko było delikatnie ścięte, ale żółtko nadal miało płynną konsystencję? Nic prostszego. Wystarczy, że uzbroisz się w odrobinę tłuszczu np. masła klarowanego, nieprzywierającą patelnie oraz oczywiście jajka. Najpierw podgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco ciepły, wbij na patelnię jajka. Zrób to ostrożnie, by żółtko nie oddzieliło się od białka.
Jajka smaż na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Nie musisz obracać jajka sadzonego, by dosmażyć "niedociągnięte" białko z wierzchu. Wystarczy, że na minutę przed końcem smażenia przykryjesz patelnię - dzięki temu białko przy samym żółtku zetnie się, ale żółtko nadal pozostanie płynne. Przed użyciem pokrywki dopraw jajka solą i pieprzem.