PrzepisPosmaruj kanapkę "masłem bogów", a efekt cię zaskoczy. Kilogramy polecą w dół

Posmaruj kanapkę "masłem bogów", a efekt cię zaskoczy. Kilogramy polecą w dół

Kanapka z "masłem bogów". Fot. AdobeStock
Kanapka z "masłem bogów". Fot. AdobeStock
30.06.2023 10:45, aktualizacja: 30.06.2023 11:43

Kanapki to szybka i pożywna przekąska. Warto jednak mieć na uwadze skład produktów, które na niej umieszczamy. Warto też zadbać o to, by na kanapce znalazło się jak najwięcej warzyw, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pożytecznym jest również zrezygnowanie z tradycyjnego masła i zastąpienie go "masłem bogów". Czym jest tak egzotycznie brzmiący produkt? To będzie duże zaskoczenie.

Kanapki nigdy nam się nie znudzą. Propozycji na intrygujące, bogate w składniki, a jednocześnie obłędne smaczne kanapki jest wiele. Nasza może cię jednak zaskoczyć. Zawiera bowiem "masło bogów", które jest doceniane na całym świecie. Najlepsze jest to, że wcale nie musisz wydawać na nie kroci.

Kanapka z awokado, czyli "masłem bogów". Nie bez powodu tak się nazywa

Na szczęście za kanapkę z "masłem bogów" nie musimy słono płacić. Nazwa wskazuje jednak na coś wyjątkowego, drogiego i przede wszystkim o wspaniałych właściwościach. Pasta z awokado, która zastępuje masło, rzeczywiście jest bardzo zdrowa. Awokado jest owocem bogatym w tłuszcze i kwasy. Jednym z nich jest kwas oleinowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Jeśli będziemy spożywać taką pastę, to bardzo szybko zauważymy różnicę. Ma bowiem zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Ma też korzystny wpływ na poziom ciśnienia krwi, pracę serca oraz prawidłową pracę układu krążenia. Ponadto awokado zawiera witaminy A, B, C i E, które zaliczane są do przeciwutleniaczy, chronią przed zachorowaniem na choroby nowotworowe. Owoc ten jest też bogaty w błonnik i na długo zapewnia uczucie sytości.

Pasta z awokado - przepis. Obłędnie pyszna pasta na kanapkę, która zastąpi masło

Składniki:

  • 1 awokado,
  • sok z cytryny opcjonalnie,
  • przyprawy - sól, czosnek, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie obieramy ze skórki.
  2. Owoc blendujemy i dodajemy sok z cytryny.
  3. Pastę doprawiamy ulubionymi przyprawami.
  4. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku. Smacznego!
Kanapki z pastą z awokado - przepis. Fot. Pexels
Kanapki z pastą z awokado - przepis. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także