PoradyProfesjonalny degustator herbaty zdradza, jak przygotować perfekcyjną herbatę z mlekiem

Profesjonalny degustator herbaty zdradza, jak przygotować perfekcyjną herbatę z mlekiem

Profesjonalny degustator herbaty zdradza, jak przygotować perfekcyjną herbatę z mlekiem
Ewa

14.06.2021 13:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W każdym domu jest szafka, która skrywa herbaty. Asortyment może się różnić, podobnie jak preferencje. Jedni piją czarną z cukrem, inni sięgają tylko po zieloną, a jeszcze inni delektują się owocowymi smakami. Poznaj jednak Kevina Gascoyne'a, których piciem herbaty zajmuje się zawodowo!

Pochodzenie ma znaczenie

Kevin Gascoyne dorastał w Yorkshire, znanej kolebce angielskiej herbaty. Podróżował po świecie w poszukiwaniu idealnej filiżanki, a teraz pracuje jako degustator w specjalistycznej herbaciarni - Camellia Sinensis w Kanadzie.

Obraz

A, no i wypija dziennie ok. 4-5 litrów herbaty. Imponująca ilość :)

Najpierw mleko czy herbata?

Po pierwsze, herbata ma być taka, jak lubisz. Chociaż wiele osób uznaje dodanie mleka za niemalże profanację, to jeśli lubisz taką formę podania- rób to śmiało.

Obraz
„Priorytetem numer jeden jest czerpanie przyjemności z naparu. Każdy z nas jest ekspertem w tym, co nam smakuje, więc jeśli masz preferowaną kolejność dodawania mleka czy herbaty- zaufaj przeczuciommówi Kevin

Najważniejsza jest temperatura

Zanim dodasz mleko do gorącej herbaty- odczekaj chwilkę, aż napar ostygnie o kilka stopni. Dzięki temu zważenia się mleka i powstaniu nieprzyjemnych grudek.

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkpCsrZ7lWoH86cJKoEKyKap6rvPQKg474Z/tj/7M4/3t6YhDLzi5LN5xAhjpfXmg4OgrEHcHXbupBHS1UQKFaxToGvIIPDFwCoRmk3riJ8pSXyAsHnp47AdcQhyRo0MXxJ5o0uOm5JISezAFCGHivmNJVZQFv9XZ358FTcwS8N/08KVESe1hGzkkkvJ7SdIt9bWYBPKVq6+LQcdC2ildHeKKzNXbTYs6cqljdvNBBdXeG1OtLV3YDqe+IqasvAFvMdyUXg1iOOf2rWaY2xIBnZVIvAnYtjTgfbTMByH03mk3fE87QX59xaFOmmdIoQxvylRW1dxAzKOdGKC8pbBibXjB4MWRhjajg/9SDnr5OmKh3/+AQAA//8DANPslNiHAgAA
SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkpCsrZ7lWoH86cJKoEKyKap6rvPQKg474Z/tj/7M4/3t6YhDLzi5LN5xAhjpfXmg4OgrEHcHXbupBHS1UQKFaxToGvIIPDFwCoRmk3riJ8pSXyAsHnp47AdcQhyRo0MXxJ5o0uOm5JISezAFCGHivmNJVZQFv9XZ358FTcwS8N/08KVESe1hGzkkkvJ7SdIt9bWYBPKVq6+LQcdC2ildHeKKzNXbTYs6cqljdvNBBdXeG1OtLV3YDqe+IqasvAFvMdyUXg1iOOf2rWaY2xIBnZVIvAnYtjTgfbTMByH03mk3fE87QX59xaFOmmdIoQxvylRW1dxAzKOdGKC8pbBibXjB4MWRhjajg/9SDnr5OmKh3/+AQAA//8DANPslNiHAgAA

Herbatę z mlekiem lepiej przygotowywać w kubkach, dzieląc napar od razu na porcję.

Zadbaj o jakość wody

Degustator jasno mówi: jeśli użyjesz wody przefiltrowanej- to nie zadziała. Powinna zawierać określone wartości minerałów., które jeszcze bardziej wyciągną i podkręcą smak herbaty.

Obraz

Najlepsza herbata jest w Indiach

Podczas swoich licznych podróży Kevin wypił niezliczone ilości herbaty. Jednak to właśnie podczas podróży do Indii odkrył najlepszy smak.

„Kiedy miałem 19 lat, pojechałem do Indii z plecakiem i odkryłem to, a często nazywa się to szampanem czarnej herbaty”. zdradza Kevin

No to co, pakujemy plecaki i lecimy w Himalaje? ;)