Profesjonalny degustator herbaty zdradza, jak przygotować perfekcyjną herbatę z mlekiem
W każdym domu jest szafka, która skrywa herbaty. Asortyment może się różnić, podobnie jak preferencje. Jedni piją czarną z cukrem, inni sięgają tylko po zieloną, a jeszcze inni delektują się owocowymi smakami. Poznaj jednak Kevina Gascoyne'a, których piciem herbaty zajmuje się zawodowo!
Pochodzenie ma znaczenie
Kevin Gascoyne dorastał w Yorkshire, znanej kolebce angielskiej herbaty. Podróżował po świecie w poszukiwaniu idealnej filiżanki, a teraz pracuje jako degustator w specjalistycznej herbaciarni - Camellia Sinensis w Kanadzie.
A, no i wypija dziennie ok. 4-5 litrów herbaty. Imponująca ilość :)
Najpierw mleko czy herbata?
Po pierwsze, herbata ma być taka, jak lubisz. Chociaż wiele osób uznaje dodanie mleka za niemalże profanację, to jeśli lubisz taką formę podania- rób to śmiało.
Najważniejsza jest temperatura
Zanim dodasz mleko do gorącej herbaty- odczekaj chwilkę, aż napar ostygnie o kilka stopni. Dzięki temu zważenia się mleka i powstaniu nieprzyjemnych grudek.
Herbatę z mlekiem lepiej przygotowywać w kubkach, dzieląc napar od razu na porcję.
Zadbaj o jakość wody
Degustator jasno mówi: jeśli użyjesz wody przefiltrowanej- to nie zadziała. Powinna zawierać określone wartości minerałów., które jeszcze bardziej wyciągną i podkręcą smak herbaty.
Najlepsza herbata jest w Indiach
Podczas swoich licznych podróży Kevin wypił niezliczone ilości herbaty. Jednak to właśnie podczas podróży do Indii odkrył najlepszy smak.
No to co, pakujemy plecaki i lecimy w Himalaje? ;)