Prosty deser z jabłka w 5 minut bez pieczenia. Idealny do kawy czy herbaty

Najprostsze dania i desery zawsze smakują najlepiej. Z pewnością, już niejednokrotnie się o tym przekonałeś. Jeśli chcesz przygotować stosunkowo szybki i smaczny deser, to ta receptura powinna cię zachwycić. Poznaj przepis na deser z jabłka w 5 minut. I nie będzie to szarlotka, a na pewno zaskoczy cię fakt, że nie jest tu wymagane pieczenie. No to, do dzieła!

ObrazekDeser z jabłka w 5 minut - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube słodkie przepisy
Karol Wiak

Deser z jabłka w 5 minut - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Jeśli masz pod ręką jabłko, jajko i mąkę, to z tych składników możesz wyczarować naprawdę smaczny deser. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że potrzebne ci będzie tu tylko 5 minut. Ta receptura pozwoli ci przygotować coś pysznego w przypadku wizyty gości lub gdy po prostu chciałbyś zjeść jakiś fajny dodatek do kawy, czy herbaty. Twoi domownicy będą zachwyceni. Po raz kolejny potwierdza się tu stwierdzenie, że to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze. Deser z jabłka w 5 minut to ten smakołyk, po który będziesz sięgać bardzo często.

Obrazek
Ciasto na deser - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube słodkie przepisy

Jak przygotować deser z jabłka w 5 minut?

Jak sama nazwa wskazuje, potrzebne ci będzie tu tylko 5 minut. Wszystkie niezbędne składniki, z pewnością masz w swoim domu. Nie czekaj dłużej i już dziś wypróbuj ten wyjątkowy przepis.

Składniki:

  • jajko
  • jabłko
  • 350 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • cukier waniliowy i cynamon
  • 7 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Deser z jabłka w 5 minut to słodkie dzieło sztuki. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam. Jabłko obierz ze skórki i pokrój je w drobną kostkę. W misce, przy pomocy trzepaczki wymieszaj ze sobą jajko, cukier, odrobinę cukru waniliowego, olej i szczyptę soli. Następnie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonego w drobną kostkę jabłka. Połącz dokładnie ze sobą wszystkie składniki i dolej mleko. Następnie, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przy pomocy łopatki, wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek
Smażenie deseru - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube słodkie przepisy

Ugnieć ciasto, aż będzie gładkie. Teraz, uformuj z jego kawałków - "ciasteczka" w kształcie walca i układaj je na talerzu. Rozgrzej dobrze patelnię z olejem i smaż na głębokim tłuszczu z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Zdejmij je z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. W misce wymieszaj ze sobą cukier z cynamonem i obtaczaj w nim usmażone kawałki ciasta. Deser jest już gotowy. Smacznego!

A co powiesz na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯