Przepis dostałem od szefa kuchni. Najlepsze, co można zrobić z ziemniaków
Kuchnia hiszpańska jest smaczna i różnorodna. Jej podstawą są sezonowe produkty oraz lokalne składniki, a przepisy przekazuje się kolejnym pokoleniom. Każdy region ma swoje popisowe dania, jednak niektóre potrawy stały się sławne w innych krajach na świecie. Takim flagowym przysmakiem jest tortilla de patatas, czyli omlet. Szef kuchni przekazał mi przepis.
09.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:55
Kuchnia hiszpańska jest jednocześnie prosta, ale i pełna ciekawych niuansów. Główną rolę grają w niej śródziemnomorskie składniki wzbogacone wyrazistymi dodatkami. Hiszpanie wspólnie celebrują każdy posiłek - to jest dla nich świętość.
"Nieodłączną częścią hiszpańskiej kultury kulinarnej są przyjacielskie spotkania i długo trwające kolacje, podczas których Hiszpanie cieszą się nie tylko jedzeniem, ale także swoim towarzystwem" - mówi szef kuchni restauracji "Bilbao" Paweł Perkowski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlet po hiszpańsku według szefa kuchni, czyli jak zrobić tortilla de patatas
Tortilla de patatas w Hiszpanii jest elementem tzw. tapas, czyli przekąsek, które można sobie podjadać i delektować się najróżniejszymi smakami. Można wtedy ją pokroić na małe kawałki i podawać na zimno. Omlet z ziemniakami sprawdzi się także jako typowe danie obiadowe - w tym przypadku podajemy je na ciepło i na przykład z dodatkiem kiełbasy chorizo.
Zobacz także
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- cebula posiekana w piórka,
- 50 g pokrojonej kiełbaski chorizo,
- 4 jajka,
- ½ pęczka pietruszki.
Sposób wykonania:
- Obieram ziemniaki i kroję je w cienkie plastry. Od razu po tym obieram cebulę i ją siekam - powinny wyjść piórka. Kroję też kiełbasę chorizo w plastry.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę oraz ziemniaki. Staram się to robić tak, by warzywa stały się miękkie, ale nie brązowe (dlatego też zmniejszam ogień do minimum).
- W dużej misce roztrzepuje jajka, dodaję do nich kiełbasę, natkę pietruszki oraz cebulę z ziemniakami. Całość doprawiam solą.
- Masę wylewam na patelnię i smażę na wolnym ogniu do zarumienienia. Po tym czasie omlet przerzucam na drugą stronę.
- Danie powinno być wilgotne w środku.