PoradyDeser w 15 minut. Błyskawiczny przepis Karola Okrasy

Deser w 15 minut. Błyskawiczny przepis Karola Okrasy

Deser w 15 minut. Błyskawiczny przepis Karola Okrasy
Ewa
08.04.2022 09:00

Deser w 15 minut. Przepis na szybki deser od Karola Okrasy. Jakie składniki i jak go zrobić na szybko? Owoce pod kruszonką to świetny pomysł na poobiedni deser. Przepis Karola Okrasy jest nie dość, że prosty, to jeszcze przepyszny. Czasami brakuje nam czasu na przygotowanie skomplikowanych ciast i deserów, a przychodzi ochota na coś słodkiego. Najlepszym patentem jest przygotowanie owoców pod kruszonką! Ten prosty deser to kwintesencja tego, co kochamy: słodko-cierpkie owoce, chrupiąca kruszonka i przy tym niedużo wysiłku.

Kim jest Karol Okrasa i jakie przepisy poleca?

Karol Okrasa to znany polski kucharz i restaurator. Jest właścicielem jednej z najlepszych restauracji Plater, mieszczącej się w hotelu Intercontinental w Warszawie. W swojej restauracji Karol Okrasa łączy polską kuchnię, kojarzącą się z domem, z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z zagranicy. Swoimi przepisami dzieli się również w internecie: przez lata był twarzą Kuchni Lidla, ma swoją stronę internetową i często bierze udział w programach telewizyjnych.

Obraz

Deser w 15 minut. Składniki – owoce zapiekane:

Jakie składniki są potrzebne, by przygotować deser w 15 minut? Oto lista owoców, które powinny zostać wykorzystane, by szybki deser z przepisu Karola Okrasy był pyszny.

  • 2 gruszki
  • 6 moreli (lub 4 nektarynki)
  • 2 śliwki
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • pół limonki
  • 6 plasterków imbiru

Szybka kruszonka:

  • 150 g płatków owsianych
  • sok z połówki limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
Obraz

Deser w 15 minut z przepisu Karola Okrasy. Przygotowanie

  1. Z owoców usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej syrop klonowy, dodaj imbir i sok z połówki limonki.
  3. Wrzuć gruszki i karmelizuj ok. 5 minut. Po tym czasie dorzuć śliwki i morele.
  4. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki zblenduj razem.
  5. Owoce przełóż do foremek, kokilek lub naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,

Deser w 15 minut z przepisu Karola Okrasy jest gotowy. Podawaj go na gorąco. Możesz dodać do tego gałkę lodów śmietankowych lub odrobinę bitej śmietany. Świetnie sprawdzi się też odrobina masła orzechowego lub kostka czekolady. Możesz zaszaleć ;)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także