Jesienny koktajl z czterech składników żony Stuhra. Dietetyczka stworzyła witaminową bombę

Jesień jest wyjątkowa pod tym względem, że wyróżnia się kolorami w przestrzeni, która nas otacza, jak i w przygotowywanych przez nas posiłkach. Możemy korzystać z wielu sezonowych owoców i warzyw, a w wielu przypadkach jesteśmy w stanie wyczarować prawdziwe cuda. Jednym z nich jest jesienny koktajl żony Stuhra. Ta popularna dietetyczka, podzieliła się z nami swoim wyjątkowym przepisem.

ObrazekKoktajl żony Stuhra - Pyszności; Foto Canva.com i screen z facebook.com/kachblazejewska
Karol Wiak

Jesienny koktajl żony Stuhra - wiele witamin i niezwykły smak!

Tak się składa, że ulubione koktajle lubimy przygotowywać o każdej porze roku. Ich skład jest w dużej mierze uzależniony od tego, z jaką porą roku mamy do czynienia. Okazuje się, że prawdziwe cuda jesteśmy w stanie wyczarować właśnie teraz - jesienią, kiedy to w sklepach i na targu możemy znaleźć wiele sezonowych warzyw i owoców. Koktajle pijemy przede wszystkim dla zdrowia. Są uzupełnieniem naszej diety, zawierają cenne witaminy i minerały i co ważne - niektóre z nich są w stanie zastąpić nam posiłek. Są pyszne, dzięki czemu polubią je również Twoje dzieci.

Obrazek
Pigwa - Pyszności; Foto: Canva.com

Takie odpowiednio skomponowane koktajle, mogą stanowić naprawdę pełnowartościowy posiłek. Otrzymamy w ten sposób odpowiedni zastrzyk energii do naszej pracy. Jak samodzielnie przygotować taki koktajl? Pomysłem podzieliła się z nami Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyk kliniczny i psychodietetyk, która o zdrowej żywności wie absolutnie wszystko. Jesienny koktajl żony Stuhra to prawdziwy strzał w dziesiątkę, szczególnie dla osób, które stosują dietę planetarną. Do wszystkiego będą Ci potrzebne tylko 4 składniki, no i blender lub wyciskarka do owoców.

Jak przygotować jesienny koktajl żony Stuhra?

Podstawą tak przygotowanego koktajlu będzie tu przede wszystkim pigwa, która jest charakterystycznym owocem dla jesiennej pory roku. Najlepiej jest ją zbierać w chwili pojawienia się pierwszych przymrozków. Jest skarbnicą witaminy C i idealnie komponuje się z innymi owocowo-warzywnymi dodatkami. Koktajle z dodatkiem pigwy poleca się przede wszystkim osobom, które mają skłonność do częstych infekcji wirusowych. Owoce są składnikiem wielu diet odchudzających i wspomagają trawienie. Poznaj przepis na jesienny koktajl żony Stuhra.

Obrazek
Koktajle - Pyszności

Składniki:

  • ogórek
  • 2 jabłka
  • zielona papryka
  • pigwa.

Sposób przygotowania:

Przepis na jesienny koktajl jest banalny i zajmie Ci zaledwie parę chwil. Wystarczy, że przy pomocy wyciskarki wyciśniesz sok z owoców i warzyw i następnie dodasz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasz koktajl jest już gotowy. Smacznego!

Tak przygotowany koktajl może być uzupełnieniem zdrowego śniadania. Zobacz na naszym kanale YouTube inspiracje na zdrowe śniadania:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej