Te kluski to hit każdej Wigilii. Nie może ich zabraknąć na żadnym stole
Tradycyjny przepis na kluski z makiem, których nie może zabraknąć w czasie świąt. Przepis na te słodkie danie jest naprawdę prosty i szybki.
11.12.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:32
Makaron z makiem
Kluski na słodko z dodatkiem maku to jedna z potraw, która obowiązkowo ląduje na wigilijnym stole. Nie może jej zabraknąć w domach na Podlasiu, Podkarpaciu i w Wielkopolsce. Do ich przygotowania najczęściej wykorzystuje się makaron łazanki, w kształcie rombów lub kwadratów. Obowiązkowym składnikiem jest oczywiście mak, najlepiej samodzielnie mielony. Całość wzbogaca dodatek bakalii, skórki pomarańczowej, czasami odrobiny rumu i suszonych owoców. Dzięki temu danie ma niesamowitą, różnorodną strukturę.
Maku nie brakuje na świątecznym stole i nic w tym dziwnego, bo potrawy z jego dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok. Nasi przodkowie wierzyli również w to, że mak (znany z właściwości halucynogennych) pomoże im połączyć się z duchami bliskich, które są w zaświatach. Chociaż to wszystko tylko przesądy, to warto kontynuować te pyszne tradycje.
Przepis na kluski z makiem
Składniki:
Makaron
- 300 g mąki pszennej
- 3 jaja
- szczypta soli
- woda lub oliwa (opcjonalnie)
Masa makowa
- 100 g maku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżka rodzynek
Sposób przygotowania:
Z mąki, jaj i soli zagnieć ciasto na makaron. Jeśli wychodzi zbyt suche, to dorzuć odrobinę wody lub oliwy. Następnie rozwałkuj je i pokrój na grube, prostokątne kluski lub inny kształt, jaki lubisz.Pokrojony makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut aż będzie miękki. Uważaj jednak, aby go nie rozgotować.
Przejdź do przygotowania masy makowej. Mak zalej wrzątkiem, odstaw do wystudzenia wody, a następnie odcedź. Zmiel dwukrotnie w maszynce z drobnymi oczkami. Możesz również użyć już zmielonego maku, żeby oszczędzić sobie trochę pracy. Do zmielonego maku dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Połącz makową masę z ugotowanym makaronem. Podawaj na zimno.
Smacznego!
Przepis na prostą roladę z wafli bez pieczenia znajdziesz na naszym kanale YouTube