WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo

Te kluski to hit każdej Wigilii. Nie może ich zabraknąć na żadnym stole

Tradycyjny przepis na kluski z makiem, których nie może zabraknąć w czasie świąt. Przepis na te słodkie danie jest naprawdę prosty i szybki.

Przepis na kluski z makiem- Pyszności/ źródło: CanvaPrzepis na kluski z makiem- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Makaron z makiem

Kluski na słodko z dodatkiem maku to jedna z potraw, która obowiązkowo ląduje na wigilijnym stole. Nie może jej zabraknąć w domach na Podlasiu, Podkarpaciu i w  Wielkopolsce. Do ich przygotowania najczęściej wykorzystuje się makaron łazanki, w kształcie rombów lub kwadratów. Obowiązkowym składnikiem jest oczywiście mak, najlepiej samodzielnie mielony. Całość wzbogaca dodatek bakalii, skórki pomarańczowej, czasami odrobiny rumu i suszonych owoców. Dzięki temu danie ma niesamowitą, różnorodną strukturę.

Maku nie brakuje na świątecznym stole i nic w tym dziwnego, bo potrawy z jego dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok. Nasi przodkowie wierzyli również w to, że mak (znany z właściwości halucynogennych) pomoże im połączyć się z duchami bliskich, które są w zaświatach. Chociaż to wszystko tylko przesądy, to warto kontynuować te pyszne tradycje.

Przepis na kluski z makiem

Składniki:

Makaron

      
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • woda lub oliwa (opcjonalnie)

Masa makowa

         
  • 100 g maku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 1 łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:

Z mąki, jaj i soli zagnieć ciasto na makaron. Jeśli wychodzi zbyt suche, to dorzuć odrobinę wody lub oliwy. Następnie rozwałkuj je i pokrój na grube, prostokątne kluski lub inny kształt, jaki lubisz.Pokrojony makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut aż będzie miękki. Uważaj jednak, aby go nie rozgotować.

Przepis na kluski z makiem- Pyszności/ źródło: Canva
Przepis na kluski z makiem- Pyszności/ źródło: Canva

Przejdź do przygotowania masy makowej. Mak zalej wrzątkiem, odstaw do wystudzenia wody, a następnie odcedź. Zmiel dwukrotnie w maszynce z drobnymi oczkami. Możesz również użyć już zmielonego maku, żeby oszczędzić sobie trochę pracy. Do zmielonego maku dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Połącz makową masę z ugotowanym makaronem. Podawaj na zimno.

Smacznego!

Obrazek
Przepis na kluski z makiem- Pyszności źródło Canva(1)

Przepis na prostą roladę z wafli bez pieczenia znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa