PoradyDzięki temu przepisowi przygotujesz przepyszny koncentrat pomidorowy we własnym domu
Dzięki temu przepisowi przygotujesz przepyszny koncentrat pomidorowy we własnym domu
Koncentrat pomidorowy to jeden z tych składników, który przydaje się do wielu przepisów, dlatego nie wyobrażam sobie, że mogłoby go kiedyś zabraknąć w mojej kuchni.
Frania
18.10.2018 | aktual.: 18.10.2018 15:25
A skoro już o nim mowa, za chwilę podzielę się z Tobą przepisem, dzięki któremu przygotujesz pyszną pastę pomidorową w zaciszu własnego domu. Po prostu genialne!
Czego będziesz potrzebować:
- 5 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Jak to zrobić krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Pokrój pomidory w ćwiartki.
- Przelej oliwę z oliwek do garnka i podgrzej. Następnie dodaj pomidory i gotuj do chwili, aż warzywa zmiękną i skórka zacznie odchodzić od miąższu.
- Przeciśnij pomidory przez sitko, żeby oddzielić miąższ od nasion i skórek.
- W osobnym pojemniku wymieszaj ze sobą sól oraz kwasek cytrynowy.
- Ułóż pomidorowy miąższ na dwóch blachach do pieczenia. Nie zapomnij dodać mieszanki soli oraz kwasku cytrynowego.
- Wstaw blachy do piekarnika i mieszaj co 30 minut. Pamiętaj także, żeby przestawiać blachy co jakiś czas. Dzięki czemu koncentrat pomidorowy będzie zmniejszał się równomiernie.
- Gdy blacha będzie za duża na jedną porcję koncentratu, połącz zawartość dwóch blach i kontynuuj pieczenie.
- Piecz do chwili, aż pasta zmniejszy się o połowę i nie będzie wodnista.
- Produkt domowej roboty przełóż do przygotowanych słoików.
- Na słoiki nałóż pokrywki i włóż je do gorącej kąpieli na 15 minut. Po tym procesie możesz przechowywać koncentrat w chłodnym miejscu do roku. Po otwarciu, trzymaj w lodówce do 7 dni.
Co myślisz o tym przepisie? Przygotujesz własnej roboty koncentrat pomidorowy?