Mizeria na 5 sposobów. Na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych
Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek serwowanych do obiadu. I nic w tym dziwnego, bo pasuje do wielu dań. Jest lekka i orzeźwiająca, więc chętnie sięgamy po nią szczególnie w czasie wiosny i lata. Chociaż wiele osób trzyma się jednej wersji, to mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzięki temu ta prosta sałatka nigdy się nie znudzi i można odkrywać ją na nowo. Co najważniejsze- proste połączenie składników sprawia, że z przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator.
17.06.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:28
Przepisy na 5 wersji mizerii znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Mizeria na słodko czy na słono? Kiedy pierwszy raz usłyszałam takie pytanie- byłam zaskoczona. W moim domu serwowana była tylko w jednej wersji. Z biegiem czasu odkrywałam jednak coraz to nowsze połączenia. Postanowiliśmy odtworzyć te smaki w naszej kuchni i stworzyliśmy 5 pysznych przepisów na mizerię.
Jeśli chcesz, aby Twoja surówka była jeszcze lżejsza- możesz zamienić w przepisach śmietanę na jogurt grecki lub jogurt naturalny.
W przygotowaniu ogórków do mizerii pomógł nam Zoodler marki Philips
5 pysznych przepisów na mizerię- składniki
Na maślance:
4 ogórki gruntowe
150 ml maślanki
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
1/2 pęczka koperku
Na słodko:
4 ogórki gruntowe
150 g śmietany 18%
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka koperku
Z octem
4 ogórki gruntowe
150 g śmietany 18%
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki octu
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka szczypiorku
Ziołowa:
4 ogórki gruntowe
150 g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Z ogórków kiszonych
400 g ogórków kiszonych
1 marchewka
1/2 cebuli
150 g śmietany 18%
1/3 łyżeczki pieprzu
Mizeria z maślanką- przepis
Ogórki pokrój w cienkie plasterki i wlej maślankę. Dodaj śmietanę, posiekany koperek oraz cukier i sól.Dokładnie wymieszaj całość.
Na słodko- przepis
Mizeria na słodko to jeden z popularniejszych przepisów. Pokrojone ogórki zasyp cukrem, dodaj posiekany koperek, śmietanę 18% oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj całość, aby składniki się dobrze połączyły.
Mizeria z octem - przepis
Do miski z ogórkami dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulkę oraz szczypiorek. Wlej ocet i dopraw całość solą. Dodaj śmietanę 18% i dokładnie wymieszaj.
Mizeria ziołowa - przepis
Do pokrojonych ogórków dodaj suszone zioła prowansalskie i drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj śmietanę 18% i gotowe. Możesz udekorować tę mizerię ząbkiem czosnku. To dość nietypowy przepis, jednak warto go spróbować- połączenie suszonych ziół z aromatem świeżego czosnku jest po prostu przepyszne.
Surówka z ogórków kiszonych- przepis
Chociaż to danie kojarzy nam się głównie ze świeżymi ogórkami, to dziś przygotowaliśmy wariację na jej temat w wersji kiszonej. Kiszone ogórki pokrój w plasterki i dodaj do nich tartą marchewkę, posiekaną drobno cebulę i świeży koperek. Nie zapomnij też o śmietanie 18% i dopraw całość pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotowe.