Mizeria na 5 sposobów. Na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych

Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek serwowanych do obiadu. I nic w tym dziwnego, bo pasuje do wielu dań. Jest lekka i orzeźwiająca, więc chętnie sięgamy po nią szczególnie w czasie wiosny i lata. Chociaż wiele osób trzyma się jednej wersji, to mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzięki temu ta prosta sałatka nigdy się nie znudzi i można odkrywać ją na nowo. Co najważniejsze- proste połączenie składników sprawia, że z przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator.

Obrazek
Ewa

Przepisy na 5 wersji mizerii znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Mizeria na słodko czy na słono? Kiedy pierwszy raz usłyszałam takie pytanie- byłam zaskoczona. W moim domu serwowana była tylko w jednej wersji. Z biegiem czasu odkrywałam jednak coraz to nowsze połączenia. Postanowiliśmy odtworzyć te smaki w naszej kuchni i stworzyliśmy 5 pysznych przepisów na mizerię.

Jeśli chcesz, aby Twoja surówka była jeszcze lżejsza- możesz zamienić w przepisach śmietanę na jogurt grecki lub jogurt naturalny.

W przygotowaniu ogórków do mizerii pomógł nam Zoodler marki Philips

5 pysznych przepisów na mizerię- składniki

Na maślance:

4 ogórki gruntowe

150 ml maślanki

3 łyżki śmietany 18%

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka soli

1/2 pęczka koperku

Na słodko:

4 ogórki gruntowe

150 g śmietany 18%

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 pęczka koperku

Z octem

4 ogórki gruntowe

150 g śmietany 18%

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki octu

1/2 czerwonej cebuli

1/2 pęczka szczypiorku

Ziołowa:

4 ogórki gruntowe

150 g śmietany 18%

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1,5 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

Z ogórków kiszonych

400 g ogórków kiszonych

1 marchewka

1/2 cebuli

150 g śmietany 18%

1/3 łyżeczki pieprzu

Mizeria z maślanką- przepis

Ogórki pokrój w cienkie plasterki i wlej maślankę. Dodaj śmietanę, posiekany koperek oraz cukier i sól.Dokładnie wymieszaj całość.

Obrazek
Mizeria z maślanką Pyszności

Na słodko- przepis

Mizeria na słodko to jeden z popularniejszych przepisów. Pokrojone ogórki zasyp cukrem, dodaj posiekany koperek, śmietanę 18% oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj całość, aby składniki się dobrze połączyły.

Obrazek
mizeria na słodko Pyszności

Mizeria z octem - przepis

Do miski z ogórkami dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulkę oraz szczypiorek. Wlej ocet i dopraw całość solą. Dodaj śmietanę 18% i dokładnie wymieszaj.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Mizeria ziołowa - przepis

Do pokrojonych ogórków dodaj suszone zioła prowansalskie i drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj śmietanę 18% i gotowe. Możesz udekorować tę mizerię ząbkiem czosnku. To dość nietypowy przepis, jednak warto go spróbować- połączenie suszonych ziół z aromatem świeżego czosnku jest po prostu przepyszne.

Obrazek
mizeria ziołowa Pyszności

Surówka z ogórków kiszonych- przepis

Chociaż to danie kojarzy nam się głównie ze świeżymi ogórkami, to dziś przygotowaliśmy wariację na jej temat w wersji kiszonej. Kiszone ogórki pokrój w plasterki i dodaj do nich tartą marchewkę, posiekaną drobno cebulę i świeży koperek. Nie zapomnij też o śmietanie 18% i dopraw całość pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Obrazek
mizeria z ogórków kiszonych Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem