Leśnicy zdradzili przepis na wykorzystanie w kuchni pokrzywy. Tego się nie spodziewaliśmy!
Nie od dziś wiadomo, że pokrzywa idealnie sprawdza się w kuchni i służy naszemu zdrowiu. Przedstawiciele Lasów Państwowych podzielili się przepisem na danie z pokrzywą, które może Cię pozytywnie zaskoczyć!
20.04.2021 | aktual.: 18.09.2023 12:40
Pokrzywa idealne na zdrowie
Herbatę z pokrzywy znają chyba wszyscy. Napar z pokrzywy świetnie wpływa na nasze nerki i ma właściwości moczopędne. Dodanie liści pokrzywy do koktajlu poprawi przemianę materii i wspomoże nasze trawienie.
Nie tylko herbatka
Chociaż najpopularniejsza jest herbata z pokrzywy, to przepisów i sposobów na wykorzystanie jest o wiele więcej. Sałatki, smoothie, nalewki i makarony znają wszyscy. Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu podzieliła się jednak przepisem, który od razu skradł nasze serca. Przecież... kto nie lubi słodkości?
Składniki:
- 2 szklanki świeżej pokrzywy
- 2-4 jajka (w zależności od wielkości)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Świeże pokrzywy umyj i drobno posiekaj. Sparz je wrzątkiem i dokładnie odciśnij na sitku. Napar możesz śmiało wypić.
- Jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Do posiekanej pokrzywy dodaj olej.
- Obie części wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 1h w 180 stopniach.
- Podawaj udekorowane bitą śmietaną i owocami.