Soki warzywno-owocowe w trzech odsłonach © Pyszności

Przepisy na trzy soki owocowo-warzywne, które warto znać. Są takie pyszne!

Marzena Pęcak

Lubisz kombinację świeżych owoców i warzyw w postaci kolorowych soków? Jeśli tak, moc ciekawych inspiracji już na ciebie czeka. Jest z czego wybierać!

Wiosna i lato to idealny moment, aby postawić w kuchni na soki domowej roboty. I to z kilku względów. Po pierwsze, są bardzo smaczne, orzeźwiające i pożywne. Jest to więc świetny pomysł na lekki posiłek w ciągu dnia. Po drugie, można znaleźć w nich całą masę cennych wartości odżywczych.

Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Nie wierzysz? Przetestuj trzy wspaniałe propozycje na soki. Znajdziesz tu nietypowe, ciekawe i bardzo smaczne połączenia owoców oraz warzyw. Gruszka z pietruszką, truskawka z burakiem, a może szpinak z ogórkiem? Wybór jest naprawdę spory, dlatego też nuda w kuchni ci nie grozi. Kolorowe soki przygotujesz z łatwością przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej oraz blendera kielichowego z funkcją kruszenia lodu GÖTZE & JENSEN, które można kupić w sieci sklepów Media Expert.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy soki owocowo-warzywne, które pysznie smakują i pięknie się prezentują

Pyszne soki na bazie kolorowych owoców i warzyw będą hitem w sezonie wiosenno-letnim

Składniki:

Gruszka-pietruszka:

  • 2 gruszki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kruszony lód. 

Truskawka-burak:

  • 2 małe ugotowane buraki,
  • 500 g truskawek,
  • kruszony lód. 

Szpinak-ogórek:

  • 100 g szpinaku baby,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ogórek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kruszony lód. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jako pierwszą kombinację przygotowuję połączenie gruszki i pietruszki. W tym celu obieram składniki, po czym wrzucam je do wyciskarki, która w mgnieniu oka zamienia produkty w pożywny sok. 

Krok 2. Na kolejną propozycję składają się umyte i osuszone truskawki bez zielonych szypułek oraz obrane i ugotowane czerwone buraki. Podobnie jak wcześniej, do zrobienia soku wykorzystuję wyciskarkę wolnoobrotową. 

Do przygotowania pysznych soków wykorzystuję m.in. truskawki
Do przygotowania pysznych soków używam wyciskarki wolnoobrotowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Ostatni sok przygotowuję na bazie szpinaku, natki pietruszki, obranego ogórka oraz połówki obranej cytryny. Wszystkie produkty umieszczam w wyciskarce i już po chwili sok jest gotowy. 

Domowe soki powstają w mig dzięki wyciskarce wolnoobrotowej
Domowe soki powstają w mig dzięki wyciskarce wolnoobrotowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec. Każdy napój owocowo-warzywny przelewam do szklanki z pokruszonym lodem, który błyskawicznie przygotowuję w blenderze kielichowym. Ten dodatek sprawi, że otrzymane soki ugaszą pragnienie i jednocześnie będą stanowić ochłodę nawet w najbardziej upalne dni.

Krok 5. Do każdej szklanki dodaję też kolorową słomkę. I to wszystko, smacznego!

Pomysłów na pyszne soki nigdy za wiele
Pomysłów na pyszne soki nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Media Expert
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć