Przepisy na trzy soki owocowo-warzywne, które warto znać. Są takie pyszne!
Lubisz kombinację świeżych owoców i warzyw w postaci kolorowych soków? Jeśli tak, moc ciekawych inspiracji już na ciebie czeka. Jest z czego wybierać!
Wiosna i lato to idealny moment, aby postawić w kuchni na soki domowej roboty. I to z kilku względów. Po pierwsze, są bardzo smaczne, orzeźwiające i pożywne. Jest to więc świetny pomysł na lekki posiłek w ciągu dnia. Po drugie, można znaleźć w nich całą masę cennych wartości odżywczych.
Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Nie wierzysz? Przetestuj trzy wspaniałe propozycje na soki. Znajdziesz tu nietypowe, ciekawe i bardzo smaczne połączenia owoców oraz warzyw. Gruszka z pietruszką, truskawka z burakiem, a może szpinak z ogórkiem? Wybór jest naprawdę spory, dlatego też nuda w kuchni ci nie grozi. Kolorowe soki przygotujesz z łatwością przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej oraz blendera kielichowego z funkcją kruszenia lodu GÖTZE & JENSEN, które można kupić w sieci sklepów Media Expert.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne soki na bazie kolorowych owoców i warzyw będą hitem w sezonie wiosenno-letnim
Składniki:
Gruszka-pietruszka:
- 2 gruszki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kruszony lód.
Truskawka-burak:
- 2 małe ugotowane buraki,
- 500 g truskawek,
- kruszony lód.
Szpinak-ogórek:
- 100 g szpinaku baby,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ogórek,
- sok z 1/2 cytryny,
- kruszony lód.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jako pierwszą kombinację przygotowuję połączenie gruszki i pietruszki. W tym celu obieram składniki, po czym wrzucam je do wyciskarki, która w mgnieniu oka zamienia produkty w pożywny sok.
Krok 2. Na kolejną propozycję składają się umyte i osuszone truskawki bez zielonych szypułek oraz obrane i ugotowane czerwone buraki. Podobnie jak wcześniej, do zrobienia soku wykorzystuję wyciskarkę wolnoobrotową.
Krok 3. Ostatni sok przygotowuję na bazie szpinaku, natki pietruszki, obranego ogórka oraz połówki obranej cytryny. Wszystkie produkty umieszczam w wyciskarce i już po chwili sok jest gotowy.
Krok 4. To jednak nie koniec. Każdy napój owocowo-warzywny przelewam do szklanki z pokruszonym lodem, który błyskawicznie przygotowuję w blenderze kielichowym. Ten dodatek sprawi, że otrzymane soki ugaszą pragnienie i jednocześnie będą stanowić ochłodę nawet w najbardziej upalne dni.
Krok 5. Do każdej szklanki dodaję też kolorową słomkę. I to wszystko, smacznego!