Świąteczna polędwiczka wieprzowa wyszła nam idealnie. Po prostu palce lizać! Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz :)
Pyszności
17.12.2021 | aktual.: 17.12.2021 12:43
Składniki:
Polędwiczka
1 szt. polędwiczka wieprzowa
10 szt. boczek wędzony plastry
1 łyżeczka musztarda francuska
30 g suszone śliwki
1 łyżeczka majeranek
1/2 łyżeczki pieprz
Sos
200 ml czerwone wino
40 g masło
1 szt. czerwona cebula
1 łyżka musztarda francuska
3 łyżki cukier
Sposób przygotowania:
1. Na desce do krojenia ułóż plastry boczku (jeden obok drugiego). Następnie posyp kawałki mięsa majerankiem i pieprzem. Ułóż na środku polędwiczkę wieprzową.
2. Zrób nacięcie w polędwiczce wieprzowej. Następnie rozsmaruj musztardę francuską i dodaj suszone śliwki. Zwiń plastry boczku do środka.
3. Podsmaż mięso na patelni z każdej strony. Po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. Na patelni połącz masło, cebulę, musztardę francuską, cukier oraz czerwone wino. Gotuj przez chwilę.