Zapiekanka z cukinią i pieczarkami

Zapiekanka to jedno z tych dań, które można przygotować na wiele sposobów. A oto jeden z przepisów, który szczególnie przypadł do gustu mojej rodzinie. Tej receptury nie możesz przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. bagietka pokrojona
  2. 250 ml śmietanka 30%
  3. 150 g ser żółty
  4. 2 łyżeczki bazylia
  5. 2 łyżki bułka tarta
  6. 1 szt. pomidor
  7. 6 szt. jajka
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szczypta pieprz
  10. 1/2 szt. cebula posiekana
  11. 300 g pieczarki posiekane
  12. 2 łyżki oregano
  13. 400 g cukinia
  14. 2 łyżeczki musztartda
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. W powstałej mieszance zanurz podzieloną na plastry bagietkę.

Obrazek

2. Pieczywo umieść w formie do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Obrazek

3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki, oregano i cukinię.

Obrazek

4. Powstały farsz przenieść do formy do pieczenia.

Obrazek

5. Do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką dodaj musztardę, żółty ser, bazylię oraz bułkę tartą. Przelej mieszankę do formy z bagietką i farszem.

Obrazek

6. Ułóż na wierzchu pokrojony w plastry pomidor. Piecz zapiekankę w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 40 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej