Wielka wojna o zwierzęta w restauracji. „Wolę restaurację pełną psów niż rozpuszczonych dzieci”

Psy w restauracji budzą wiele kontrowersji. Mimo to coraz więcej restauratorów decyduje się na wpuszczanie czworonogów do środka.

Pies w restauracji- Pyszności/ źródło: CanvaPies w restauracji- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Czworonogi w restauracjach to temat, który rozpala do czerwoności. Właściciele psów podkreślają, że ich pupile są nieszkodliwe, a ich obecność nie powinna nikomu przeszkadzać. Przeciwnicy z kolei kręcą nosem i wspominają o alergenach, bałaganie i hałasie. Kto ma rację w tej dyskusji?

Psy w restauracji

Pies w restauracji to wciąż duże zaskoczenie, chociaż temat miejsc przyjaznych zwierzętom jest coraz popularniejszy. W większości lokali czeka na psy miska z wodą, niektóre miejsca przygotowują nawet specjalne menu. Nie każdemu jednak odpowiada obecność zwierząt w lokalu. Podkreślają, że psy potrafią być kłopotliwe, hałaśliwe i nieładnie pachnieć, co powoduje, że wizyta w restauracji do przyjemnych nie należy. Wiele osób zastanawia się, czy Sanepid wyraża zgodę na przebywanie psów w lokalu. Okazuje się, że leży to tylko i wyłącznie w gestii właściciela.

Może mieć w restauracji nawet sto psów – jeśli żywność jest bezpieczna, nam nic do tego. (..) Żadnego ogólnego zakazu nie ma. To zależy tylko i wyłącznie od właściciela. Ma prawo powiedzieć, że nie chce u siebie psów. Tak samo jest w sklepach spożywczych. Tylko że w Polsce wpuszczanie zwierząt do takich miejsc jest rzadkością, tak po prostu jest zwyczajowo przyjęte. I – powtarzam – inspekcja sanitarna nie ma nic do tego. Jedyny wyjątek to pies przewodnik. Osoba niepełnosprawna z takim psem ma prawo wejść wszędzie, a właściciel lokalu czy sklepu ma obowiązek zadbać o bezpieczeństwo żywności – tłumaczy Jan Bondar (Rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego), w wywiadzie dla bloga "Podróże z psem".

Psy lepsze niż dzieci?

Drobnoustroje znajdują się nie tylko na łapach i sierści zwierząt, ale również na ludzkiej skórze. W gestii właściciela należy dbanie o odpowiednią higienę zwierzaka, więc goście i obsługa muszą zaufać, że robi to odpowiednio. Wiele osób podkreśla, że zakaz wprowadzania psów jest tak samo zasadny, jak tworzenie restauracji tylko dla dorosłych.

Bardziej jestem przeciwna wpuszczania rozwydrzonych dzieciaków do restauracji, gdzie człowiek niejednokrotnie nie może zjeść spokojnie posiłku, patrząc jak rodzice nie są w stanie zapanować nad tymi bachorami, bo naprawdę nie da się tego inaczej nazwaćWolę restauracje pełną psów, niż rozpuszczonych dzieci, drących się, biegających między stolikami, skaczących po miejscach do siedzenia w butach- piszą internauci
Pies w restauracji- Pyszności/ źródło: Canva
Pies w restauracji- Pyszności/ źródło: Canva

Nie każdy ma ochotę spożywać posiłku w obecności zwierząt. Najlepszym rozwiązaniem jest oznaczenie przez właściciela restauracji jako „psiolubnej”, dzięki czemu każdy będzie mógł zdecydować, czy potencjalne towarzystwo psa przy stoliku obok mu odpowiada.

Nie dziwię się, że nie wszędzie mogę wejść z moim psem. Niektórzy mają przykre doświadczenia, bo zdarzają się właściciele psiaków, którzy za nic mają jakieś zasady społeczne i nie potrafią nad nim zapanować. Z drugiej strony, nie raz sama byłam świadkiem, jak małe dziecko, niepilnowane przez rodziców, robiło niezły bałagan - opowiada nam pani Agata, właścicielka psa i częsta bywalczyni warszawskich restauracji

Myślisz, że wprowadzanie psów do restauracji to dobry pomysł?

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce