Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Ptasie mleczko w formie placka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Skąd to wiemy? Po prostu nie ma innej opcji :)
Pyszności
Składniki:
600 g serek homogenizowany
2 opakowania galaretka wiśniowa
16 szt. herbatniki kakaowe
500 ml śmietanka 30%
250 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Następnie połącz je z serkiem homogenizowanym przy pomocy miksera.
2. Jako kolejny składnik dodaj ubitą wcześniej śmietankę 30% (300 ml). I wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
3. W formie do pieczenia ułóż spód z kakaowych herbatników.
4. Następnie wylej wcześniej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na 4 godziny.
5. Przygotuj polewę. Gorzką czekoladę (250 g) zalej gorącą śmietanką (200 ml) i dokładnie wymieszaj, aż oba składniki ładnie się połączą. Potem stwórz kolejną warstwę na deserze i ponownie włóż do lodówki - tym razem na godzinę.
6. Gotowy deser podziel na kawałki i ciesz się pysznym smakiem ptasiego mleczka :)