PrzepisDeseryPtasie mleczko w formie placka

Ptasie mleczko w formie placka

Ptasie mleczko w formie placka
Pyszności

28.02.2018 17:00, aktual.: 11.04.2018 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Ptasie mleczko w formie placka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Skąd to wiemy? Po prostu nie ma innej opcji :)

Składniki:

  1. 600 g serek homogenizowany
  2. 2 opakowania galaretka wiśniowa
  3. 16 szt. herbatniki kakaowe
  4. 500 ml śmietanka 30%
  5. 250 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:

1. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Następnie połącz je z serkiem homogenizowanym przy pomocy miksera.

Obraz

2. Jako kolejny składnik dodaj ubitą wcześniej śmietankę 30% (300 ml). I wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.

Obraz

3. W formie do pieczenia ułóż spód z kakaowych herbatników.

Obraz

4. Następnie wylej wcześniej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Obraz

5. Przygotuj polewę. Gorzką czekoladę (250 g) zalej gorącą śmietanką (200 ml) i dokładnie wymieszaj, aż oba składniki ładnie się połączą. Potem stwórz kolejną warstwę na deserze i ponownie włóż do lodówki - tym razem na godzinę.

Obraz

6. Gotowy deser podziel na kawałki i ciesz się pysznym smakiem ptasiego mleczka :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także