Sernik cytrynowy na oleju© Pyszności

Puszysty sernik cytrynowy na oleju. To idealny deser na Boże Narodzenie

Pięknie pachnie już podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika od razu przyciąga miłośników słodkości. Puszysty jak chmurka sernik cytrynowy to deser, którego nie może zabraknąć w czasie świąt.

Wśród świątecznych potraw nie może zabraknąć smacznych deserów, które będą kwintesencją rodzinnego spotkania. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik z rodzynkami, który zawsze budzi kontrowersje, postaw na pyszne ciasto z orzeźwiającą nutą cytryny. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik cytrynowy na oleju. Idealny na Boże Narodzenie

Wygląda zachęcająco i pachnie tak pięknie, że nawet po obfitym obiedzie znajdzie się miejsce w żołądku na taki deser. Nie opada, jest puszysty jak chmurka i delikatny. Cytrynowa nuta dodaje świeżości i lekkości serowej masie. Za przygotowanie zabrać się trzeba nieco wcześniej, bo sernik cytrynowy powinien chłodzić się przynajmniej kilka godzin. Zdecydowanie jest wart czekania — znika do ostatniego okruszka.

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy© Pyszności

Dobry olej to podstawa dobrego sernika. Sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też miękkie i długo świeże. Nie wysycha, jest delikatne, a naturalny smak Oleju Polskiego świetnie pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • pół szklanki cukru, 
  • 7 jajek,
  • pół szklanki oleju rzepakowego marki Olej Polski,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g budyniu cytrynowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Olej rzepakowy sprawdzi się podczas przygotowywania sernika
Olej rzepakowy sprawdzi się podczas przygotowywania sernika© Pyszności

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z żółtkami oraz cukrem.

Krok 2. Do masy serowej dodaj ekstrakt cytrynowy, budyń oraz olej i połącz składniki, na koniec wlej również mleko.

Krok 3. Do serowej masy dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie połącz przy pomocy łyżki lub szpatułki, by nie stracić puszystości. Powstałą masę przelej do blaszki o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Jeśli twoja blaszka przywiera, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.

Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj wedle uznania. Możesz sięgnąć po orzechy, żurawinę i cynamon lub postawić na lukier, cukier puder lub polewę. Smacznego!

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy© Pyszności