Wystarczy wrzucić nieco do jajecznicy, będzie zdrowa, a smak stanie się cudowny
Masz ochotę na pożywne i smaczne śniadanie? Bardzo proszę! Jajecznica z oliwkami to dość nietypowe połączenie, ale na pewno zachwyci Cię aromatem! Poznaj przepis na ten zdrowy i szybki posiłek.
25.10.2022 18:02
Jajecznica z oliwkami - sposób na urozmaicenie śniadania
W Twoje śniadania wkradła się rutyna i non-stop przygotowujesz te same posiłki? Czas najwyższy, by to zmienić! Świetną propozycją będzie tu jajecznica z oliwkami, określana również jako jajecznica śródziemnomorska. Dlaczego dobrze jest ją przygotować? Bo przecież dobrze wiesz, że śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem w przeciągu całego dnia. A ta opcja jest pyszna, pożywna i przede wszystkim zdrowa, dzięki czemu zyskasz energię na pozostałą część dnia. Co ważne, ten przysmak przygotujesz w parę chwil, a efekt Cię zachwyci.
Jak usmażyć pyszną i pożywną jajecznicę z oliwkami?
Jeśli w swojej diecie stawiasz na zdrowe i pyszne śniadania, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dodatek śródziemnomorskich warzyw sprawi, że uzyskasz naprawdę zadowalający efekt. Takie śniadanie, podane na pełnoziarnistym toście, to nie tylko prawdziwe "niebo w gębie", ale również dużo pozytywnych właściwości, mających wpływ na nasze zdrowie. To jak? Odważysz się spróbować takiego połączenia?
Składniki:
- 4 jajka
- łyżka oleju lub masła do smażenia
- żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 2 cebule dymki, pokrojone w piórka
- pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- łyżka kaparów (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oregano
- świeża pietruszka do posypania.
Sposób przygotowania:
Jajecznica z oliwkami to pomysł na niezwykle szybkie i proste śniadanie. Czas potrzebny do jego przygotowania to zaledwie 15 minut, ale dla samego efektu - naprawdę warto się poświęcić. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło i dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez kilka minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, kapary i czarne oliwki i smażymy jeszcze przez około minutę.
Następne w kolejności będą jajka. Wbijamy je na patelnię i od razu mieszamy. Dodajemy przyprawy i smażymy do momentu oczekiwanego przez nas efektu. Każdy z Was przecież lubi mniej lub bardziej ściętą jajecznicę, prawda? Jajecznica z oliwkami jest już gotowa - podajemy ją posypaną natką pietruszki, na toście lub na talerzu. To już kwestia indywidualna. Smak Cię zachwyci. Gwarantujemy! Życzymy Ci smacznego śniadania!
Lubisz eksperymentować z jajecznicą? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na bekonowe rogaliki z jajecznicą: