Wystarczy wrzucić nieco do jajecznicy, będzie zdrowa, a smak stanie się cudowny

Masz ochotę na pożywne i smaczne śniadanie? Bardzo proszę! Jajecznica z oliwkami to dość nietypowe połączenie, ale na pewno zachwyci Cię aromatem! Poznaj przepis na ten zdrowy i szybki posiłek.

ObrazekJajecznica z oliwkami - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=yJiExmsdZSg&t
Karol Wiak

Jajecznica z oliwkami - sposób na urozmaicenie śniadania

W Twoje śniadania wkradła się rutyna i non-stop przygotowujesz te same posiłki? Czas najwyższy, by to zmienić! Świetną propozycją będzie tu jajecznica z oliwkami, określana również jako jajecznica śródziemnomorska. Dlaczego dobrze jest ją przygotować? Bo przecież dobrze wiesz, że śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem w przeciągu całego dnia. A ta opcja jest pyszna, pożywna i przede wszystkim zdrowa, dzięki czemu zyskasz energię na pozostałą część dnia. Co ważne, ten przysmak przygotujesz w parę chwil, a efekt Cię zachwyci.

Jak usmażyć pyszną i pożywną jajecznicę z oliwkami?

Jeśli w swojej diecie stawiasz na zdrowe i pyszne śniadania, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dodatek śródziemnomorskich warzyw sprawi, że uzyskasz naprawdę zadowalający efekt. Takie śniadanie, podane na pełnoziarnistym toście, to nie tylko prawdziwe "niebo w gębie", ale również dużo pozytywnych właściwości, mających wpływ na nasze zdrowie. To jak? Odważysz się spróbować takiego połączenia?

Obrazek
Oliwki - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 4 jajka
  • łyżka oleju lub masła do smażenia
  • żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 cebule dymki, pokrojone w piórka
  • pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oregano
  • świeża pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania:

Jajecznica z oliwkami to pomysł na niezwykle szybkie i proste śniadanie. Czas potrzebny do jego przygotowania to zaledwie 15 minut, ale dla samego efektu - naprawdę warto się poświęcić. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło i dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez kilka minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, kapary i czarne oliwki i smażymy jeszcze przez około minutę.

Obrazek
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Następne w kolejności będą jajka. Wbijamy je na patelnię i od razu mieszamy. Dodajemy przyprawy i smażymy do momentu oczekiwanego przez nas efektu. Każdy z Was przecież lubi mniej lub bardziej ściętą jajecznicę, prawda? Jajecznica z oliwkami jest już gotowa - podajemy ją posypaną natką pietruszki, na toście lub na talerzu. To już kwestia indywidualna. Smak Cię zachwyci. Gwarantujemy! Życzymy Ci smacznego śniadania!

Lubisz eksperymentować z jajecznicą? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na bekonowe rogaliki z jajecznicą:

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni