Rabarbar - owoc czy warzywo? Odpowiedź może nieźle zdziwić
Sezon na rabarbar trwa zwykle od kwietnia do czerwca, chociaż można go dostać w sklepach nawet zimą. Rabarbar jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Czym jest ten pyszny dodatek do ciast? Wydawałby się, że to owoc, bo to te najczęściej dodajemy do ciast. Tym razem jest inaczej. Rabarbar to warzywo, które ma ogromny potencjał w naszej kuchni. Do czego najlepiej je zastosować?
23.04.2023 21:45
Zastosowanie rabarbaru w kuchni
Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, natomiast ogonki liściowe o czerwonej barwie są najbardziej słodkie. Służą powszechnie jako składnik soków, kompotów czy też konfitur. Idealnie, pasuje także do ciast i placków drożdżowych. Można go także traktować jako dodatek do dań mięsnych. Czasem z rabarbaru produkuje się wino owocowe, jednak może być on również spożywany na surowo i taki jest równie smaczny.
Właściwości rabarbaru
Cierpki, kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza głównie obecności kwasu cytrynowego i jabłkowego. Interesujący jest fakt, że rosnąc w zaciemnieniu, rabarbar traci nieco swoją kwasowość. Zawiera on także takie składniki mineralne jak: potas, magnez, wapń, żelazo, a nawet niewielką ilość jodu, manganu i cynku.
W czerwonej części rabarbaru znajduje się sporo witaminy A, ale rabarbar obfituje także w witaminy C, E, K, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. Niezależnie od odmiany rabarbar zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest bardzo cennym składnikiem dla naszego organizmu. Oprócz niego znajdziemy jeszcze polifenole, jednym z wielu zawartych w tym warzywie jest resweratrol. Które ma silne udokumentowane działanie zdrowotne. Resweratrol wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Jedz rabarbar na zdrowie!
Wskazuje się na przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie substancji w rabarbaru na nasz organizm. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia tętniczego, cholesterolu we krwi oraz poprawę krążenia, a także chronią naszą wątrobę. Ze względu na zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby z kamicą szczawianową, dna moczanową oraz osteoporozą to bardzo ważne.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: