Rabarbar - owoc czy warzywo? Odpowiedź może nieźle zdziwić

Sezon na rabarbar trwa zwykle od kwietnia do czerwca, chociaż można go dostać w sklepach nawet zimą. Rabarbar jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Czym jest ten pyszny dodatek do ciast? Wydawałby się, że to owoc, bo to te najczęściej dodajemy do ciast. Tym razem jest inaczej. Rabarbar to warzywo, które ma ogromny potencjał w naszej kuchni. Do czego najlepiej je zastosować?

ObrazekRabarbar w ogrodzie - Pyszności - Fot. Getty images
Paulina

Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, natomiast ogonki liściowe o czerwonej barwie są najbardziej słodkie. Służą powszechnie jako składnik soków, kompotów czy też konfitur. Idealnie, pasuje także do ciast i placków drożdżowych. Można go także traktować jako dodatek do dań mięsnych. Czasem z rabarbaru produkuje się wino owocowe, jednak może być on również spożywany na surowo i taki jest równie smaczny.

Właściwości rabarbaru

Cierpki, kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza głównie obecności kwasu cytrynowego i  jabłkowego. Interesujący jest fakt, że rosnąc w zaciemnieniu, rabarbar traci nieco swoją kwasowość. Zawiera on także takie składniki mineralne jak: potas, magnez, wapń, żelazo, a nawet niewielką ilość jodu, manganu i cynku.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

W czerwonej części rabarbaru znajduje się sporo witaminy A, ale rabarbar obfituje także w witaminy C, E, K, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. Niezależnie od odmiany rabarbar zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest bardzo cennym składnikiem dla naszego organizmu. Oprócz niego znajdziemy jeszcze polifenole, jednym z wielu zawartych w tym warzywie jest resweratrol. Które ma silne udokumentowane działanie zdrowotne. Resweratrol wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Jedz rabarbar na zdrowie!

Wskazuje się na przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie substancji w rabarbaru na nasz organizm. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia tętniczego, cholesterolu we krwi oraz poprawę krążenia, a także chronią naszą wątrobę. Ze względu na zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby z kamicą szczawianową, dna moczanową oraz osteoporozą to bardzo ważne.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny