10 resztek, które można zjeść i są zaskakująco smaczne! Nie wyrzucaj ich do śmieci
Co roku 1/3 jedzenia ląduje w koszu. Marnowanie żywności to światowy problem, z którym warto walczyć, chociażby w swoich domach. Przygotowaliśmy dla Ciebie 10 kuchennych resztek, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
#1 Skorupki jaj
Skorupki jaj są niezwykle bogate w wapń, więc osoby, które cierpią na niedobór tego pierwiastka powinny im się dokładnie przyjrzeć. Wystarczy zblendować je na proszek i dorzucić do koktajlu lub owsianki.
#2 Skórka arbuza
Właściwie to nie skórka a skóra. Pewnie większość z nas zjada słodkie, soczyste wnętrze a zielona część ląduje w koszu. Skórka przypomina w smaku ogórka, więc świetnie sprawdzi się do marynowania w słoikach.
#3 Liście kalafiora
Nie tylko biały kwiat ale i zielone liście nadają się do jedzenia. Są dobrym źródłem minerałów, beta karotenu, żelaza i wapnia. Są równie smaczne i wszechstronne, jak samo warzywo, niezależnie od tego, czy robią pożywną zupę, czy chrupiącą, zdrową przekąskę.
#4 Obierki marchewki
Następnym razem zanim je wyrzucisz- zastanów się nad tym! Przed obieraniem wyszoruj dokładnie marchewkę. Z obierek i natki marchewki możesz zrobić fantastyczne pesto, które będzie smacznym dodatkiem do Twojego makaronu.
#5 Głąb kapusty
Ze względu na to, że jest dość twardy często ląduje w śmietniku. Przyznam Wam, że u mnie w domu zawsze był zjadany...na surowo! W smaku przypomina trochę kalarepę, bardzo polecam.
Możesz zrobić z niego również pyszny dodatek do obiadu: ugotuj głąb razem z brokułami, dynią lub ziemniakami i zrób z tego puree.
#6 Szypułki truskawek
Chociaż jedzenie truskawek z szypułkami może nie należeć do najprzyjemniejszych to zanim wyrzucisz je po usunięciu: dodaj je do smoothie! Zielone listki są bogate w antyoksydanty i mogą być ciekawym witaminowym dodatkiem do Twojego koktajlu.
#7 Skórka banana
Instynktownie podczas jedzenia banana jego skórka wyrzucana jest przez nas do kosza. Ma jednak ona wiele zastosowań: możesz z niej zrobić fantastyczny krem nawilżający, wypolerować srebrne i metalowe przedmioty oraz... wegańską, szarpaną "wołowinę" i wegański bekon.
#8 Łupiny cebuli
Nie tylko nadają barwy podczas gotowania buliony, ale możesz je zużyć też w inny sposób. Ugotuj łupiny w wodzie, aż staną się miękkie, i zblenduj z oliwą z oliwek. Dodaj do mąki i obtocz w tym krążki cebulowe lub kawałki kurczaka i wrzuć na patelnię.
#9 Kwiaty cukinii
W słonecznej Italii kwiaty cukinii są prawdziwym przysmakiem. Możesz je usmażyć, zapiekać, faszerować dowolnym nadzieniem, dusić, grillować, marynować w soku z limonki lub cytryny, jeść na surowo np. w sałatkach.
#10 Obierki ziemniaków
Umyj dokładnie ziemniaki tak, żeby pozbyć się z ich powierzchni wszystkich zanieczyszczeń. Obierki ziemniaków skrop oliwą, podziel na kawałki, przypraw solą i pieprzem. Włóż je do piekarnika na 6-10 minut i uzyskaj smaczne, domowe chipsy!