Robaki z czereśni same uciekną. Wystarczy zastosować proste rozwiązanie

Jeśli kupiłeś robaczywe czereśnie, to nie wyrzucaj ich! Okazuje się, że pozbędziesz się tych szkodników w prosty sposób. Poniżej zdradzamy skuteczny trik na pozbycie się ich. Robaki z czereśni same uciekną!

ObrazekTrik na pozbycie się robaków z czereśni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Robaczywe czereśnie

Obrazek
Czereśnie - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czereśnie pojawiają się na początku czerwca. Niestety sezon na nie trwa zazwyczaj bardzo krótko, bo tylko miesiąc. W związku z tym warto w tym czasie wybrać się na bazarek i kupić te smaczne owoce.

Nierzadko zdarza się, że czereśnie są robaczywe. Głównym winowajcą jest zazwyczaj muchówka nasionnica trześniówka. Pod koniec maja składa ona jaja na owocach. Następnie larwy rozwijają się przez kilka tygodni w czereśniach.

Jeśli kupimy robaczywe owoce, to z łatwością zauważymy małe, białe robaki. To są właśnie larwy muchówki. Co powinniśmy w takiej sytuacji zrobić? Okazuje się, że jest na to prosty sposób.

Co zrobić, żeby robaki z czereśni uciekły?

Obrazek
Czereśnie w misce - Pyszności; Foto: Canva.com

Warto zaznaczyć, że larwy muchówki nie są dla nas groźne. W związku z tym nic się nie stanie, jeśli je przez przypadek zjemy wraz z owocami. Jednak ich obecność powoduje, że nasze czereśnie szybciej się psują.

Aby usunąć robaki z czereśni, zalej owoce wodą. Następnie odczekaj kilka minut. W tym czasie robaki opuszczą owoce. Jest to prosty i szybki trik, który może wykonać każdy z nas. Warto więc o nim pamiętać.

Jak wybierać czereśnie?

Czereśnie powinny charakteryzować się jednolitym kolorem i gładką powierzchnią. Zdarza się, że na skórce pojawiają się jasne korytarze. Powstają one w wyniku żerowania larw. W związku z tym nie wybierajmy takich owoców.

Pamiętaj, aby zawsze przed zakupem owocu, dobrze go obejrzeć. Wygląd skórki czereśni jest bardzo ważny. Jeśli zauważysz na niej czarne plamki, bądź małe dziurki, to zły znak. W takim owocu najprawdopodobniej znajdziemy robaki.

Dzisiaj już wiesz, jak wybierać zdrowe owoce. Jeśli jednak obawiasz się, że znajdziesz w nich robaki - wypróbuj ten jeden prosty trik. Wystarczy tylko parę minut, żeby usunąć te uporczywe szkodniki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babeczki z wiśniami z ciasta kruchego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej