Robię zamiast zwykłych naleśników. I do curry, i do dżemu

Kuchnia indyjska skrywa w sobie wiele prostych przepisów, które warto przenieść do swojej kuchni. Wśród nich jest appam, czyli naleśnik z fermentowanego ryżu. Chociaż brzmi egzotycznie, to odnajdzie się również w polskich warunkach.

Naleśniki po indyjskuNaleśniki po indyjsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia indyjska to nie tylko butter chicken i chlebki naan. Na uwagę zasługują także ryżowo-kokosowe placuszki, które z powodzeniem zastąpią naleśniki i omlety. To powiew świeżości w codziennym jadłospisie. Sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Appram - indyjskie naleśniki

Appam to naleśniki pochodzące z południowych Indii, a dokładniej z regionu Kerala. Są jasne, wygięte lekko na kształt miseczki, z wyraźnymi pęcherzykami powietrza. Tradycyjnie przygotowuje się je z fermentowanego ciasta ryżowego. Do fermentacji używa się toddy, czyli sfermentowanego soku palmowego. Dziś nawet mieszkańcy Indii sięgają po zamiennik. Suszone drożdże znajdziesz bez problemu w każdym sklepie.

Appam można serwować na słono i na słodko
Appam można serwować na słono i na słodko © Pexels

Do przygotowania tych naleśników potrzebny będzie ryż. Namacza się go przez kilka godzin, a potem rozciera wraz z cukrem. To dość pracochłonne zajęcie, ale możesz ułatwić sobie robienie appramów, sięgając po mąkę ryżową. Znaleźć ją można najczęściej na półkach z ekologiczną żywnością. Wtedy dodaj ją od razu do ugotowanego ryżu i przejdź do kroku z blendowaniem.


Składniki:

  • 2 szklanki ryżu surowego,
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego,
  • 1 szklanka świeżego, startego kokosa,
  • pół łyżeczki suszonych drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • przegotowana woda.


Sposób przygotowania:

  1. Surowy ryż przesyp do miski i zalej go wodą tak, aby przykryła ziarna w całości. Odstaw na 3-4 godziny.
  2. Namoczony ryż odcedź, dodaj do ugotowanego.
  3. Dorzuć kokos oraz cukier i zblenduj całość na gładką masę, dolewając wodę. Masa powinna mieć konsystencję jak przy zwykłych naleśnikach.
  4. Dodaj sól i drożdże, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin do fermentacji.
  5. Przed smażeniem wymieszaj ciasto i dodaj wodę, jeśli jest zbyt gęste.
  6. Porcje masy wylewaj na posmarowaną tłuszczem patelnię, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni.
  7. Przykryj patelnię i smaż 2-3 minuty, aż brzegi się zarumienią.

Indyjskie naleśniki appram możesz serwować na słodko, dodając ulubiony krem czekoladowy, banana czy polewając je skondensowanym mlekiem. Sprawdzą się również do słonych dań, takich jak curry, przełamując ich smak. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem