Rodzinny przepis Roberta Makłowicza. Kremowa pascha na Wielkanoc

Pascha wielkanocna według przepisu Roberta Makłowicza wkupi się w łaski wszystkich. Jest kremowa i pełna smaku, a do tego przygotować ją może dosłownie każdy. Ten przepis jest bajecznie prosty.

Rodzinny przepis Roberta Makłowicza. Kremowa pascha na WielkanocPascha według przepisu Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kremowa, niemalże maślana, ale też łatwa do pokrojenia i absolutnie zachwycająca smakiem pascha to hit na wielu wielkanocnych stołach. Deser ten stanowi tradycyjną potrawę świąteczną na Ukrainie i w Rosji, niemniej również w Polsce, zwłaszcza we wschodnich regionach, przyrządza się paschę na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Pascha na Wielkanoc. Robert Makłowicz proponuje prosty przepis

Pascha to potrawa wielkanocna popularna we wschodniej Polsce. Paschą określa się też Wielkanoc w chrześcijaństwie obrządku wschodniego. Deser powstaje ze świeżego twarogu, ucieranego z żółtkami, masłem, miodem lub cukrem i bakaliami. Jego "zachodnim odpowiednikiem" jest sernik, również przygotowywany z twarogu i smakowych dodatków.

Robert Makłowicz wspomniał w filmiku opublikowanym na YouTube, że nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, bab i paschy. Przepisem na ten ostatni deser, przekazywanym z pokolenia na pokolenia, podzielił się z obserwującymi na YouTube. Pascha wielkanocna w wykonaniu Makłowicza to bułka z masłem.

Robert Makłowicz podał przepis na Wielkanocną paschę
Robert Makłowicz podał przepis na Wielkanocną paschę © YouTube: Robert Makłowicz (screenshot)

Wielkanocna pascha. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta kardamonu,
  • kandyzowane skórki z pomarańczy,
  • rodzynki,
  • skórka z cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Wymieszaj.
  2. Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
  3. Cytrynę dokładnie umyj, a po tym zetrzyj skórkę na małych oczkach i dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę.
  4. Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  5. Po tym czasie wyłóż ją na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami lub skórką pomarańczy.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka