Rodzinny przepis Roberta Makłowicza. Kremowa pascha na Wielkanoc
Pascha wielkanocna według przepisu Roberta Makłowicza wkupi się w łaski wszystkich. Jest kremowa i pełna smaku, a do tego przygotować ją może dosłownie każdy. Ten przepis jest bajecznie prosty.
Kremowa, niemalże maślana, ale też łatwa do pokrojenia i absolutnie zachwycająca smakiem pascha to hit na wielu wielkanocnych stołach. Deser ten stanowi tradycyjną potrawę świąteczną na Ukrainie i w Rosji, niemniej również w Polsce, zwłaszcza we wschodnich regionach, przyrządza się paschę na Wielkanoc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka
Pascha na Wielkanoc. Robert Makłowicz proponuje prosty przepis
Pascha to potrawa wielkanocna popularna we wschodniej Polsce. Paschą określa się też Wielkanoc w chrześcijaństwie obrządku wschodniego. Deser powstaje ze świeżego twarogu, ucieranego z żółtkami, masłem, miodem lub cukrem i bakaliami. Jego "zachodnim odpowiednikiem" jest sernik, również przygotowywany z twarogu i smakowych dodatków.
Robert Makłowicz wspomniał w filmiku opublikowanym na YouTube, że nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, bab i paschy. Przepisem na ten ostatni deser, przekazywanym z pokolenia na pokolenia, podzielił się z obserwującymi na YouTube. Pascha wielkanocna w wykonaniu Makłowicza to bułka z masłem.
Wielkanocna pascha. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- kandyzowane skórki z pomarańczy,
- rodzynki,
- skórka z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Wymieszaj.
- Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
- Cytrynę dokładnie umyj, a po tym zetrzyj skórkę na małych oczkach i dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę.
- Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po tym czasie wyłóż ją na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami lub skórką pomarańczy.