Rodzinny przepis Roberta Makłowicza. Kremowa pascha na Wielkanoc
Pascha wielkanocna według przepisu Roberta Makłowicza wkupi się w łaski wszystkich. Jest kremowa i pełna smaku, a do tego przygotować ją może dosłownie każdy. Ten przepis jest bajecznie prosty.
24.03.2024 | aktual.: 24.03.2024 13:15
Kremowa, niemalże maślana, ale też łatwa do pokrojenia i absolutnie zachwycająca smakiem pascha to hit na wielu wielkanocnych stołach. Deser ten stanowi tradycyjną potrawę świąteczną na Ukrainie i w Rosji, niemniej również w Polsce, zwłaszcza we wschodnich regionach, przyrządza się paschę na Wielkanoc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pascha na Wielkanoc. Robert Makłowicz proponuje prosty przepis
Pascha to potrawa wielkanocna popularna we wschodniej Polsce. Paschą określa się też Wielkanoc w chrześcijaństwie obrządku wschodniego. Deser powstaje ze świeżego twarogu, ucieranego z żółtkami, masłem, miodem lub cukrem i bakaliami. Jego "zachodnim odpowiednikiem" jest sernik, również przygotowywany z twarogu i smakowych dodatków.
Robert Makłowicz wspomniał w filmiku opublikowanym na YouTube, że nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, bab i paschy. Przepisem na ten ostatni deser, przekazywanym z pokolenia na pokolenia, podzielił się z obserwującymi na YouTube. Pascha wielkanocna w wykonaniu Makłowicza to bułka z masłem.
Wielkanocna pascha. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- kandyzowane skórki z pomarańczy,
- rodzynki,
- skórka z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Rodzynki wcześniej sparz, a następnie połącz je z twarogiem. Dodaj szczyptę kardamonu i małą garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Wymieszaj.
- Do masy dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, następnie wbij jajka.
- Cytrynę dokładnie umyj, a po tym zetrzyj skórkę na małych oczkach i dorzuć do pozostałych składników. Wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę.
- Durszlak wyłóż gazą i połóż na dużym talerzu. Przygotowaną masę przelej na durszlak i owiń gazą. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po tym czasie wyłóż ją na płaski talerz. Tak przygotowaną możesz ozdobić rodzynkami lub skórką pomarańczy.