Rolada gołąbkowa z mięsem z indyka z piekarnika w domowym sosie pomidorowym
Prosta i smaczna rolada gołąbkowa w domowym sosie pomidorowym to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Zachwyca już od pierwszego kęsa.
Pomysł na gołąbki inaczej
Gołąbki na polskich stołach już od wieków. Ich nazwa prawdopodobnie jest zapożyczona od ukraińskiego wyrazu "hołubci" (gołąbek) i przywędrowała do nas w XIX wieku. Podobno dawniej w szlacheckich dworach i królewskich komnatach jadano gołębie zawijane w liście kapusty. Na szczęście my znamy smaczniejszą wersję.
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji na gołąbki w różnym wydaniu. Dziś postawiliśmy na nietypową roladę, która zachwyca już od pierwszego kęsa. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne- przekonaj się o tym sam.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada gołąbkowa
Składniki:
- 1 kapusta biała
- 800 g mielonego mięsa z indyka
- 200 g ryżu białego - ugotowanego
- 1 cebula - starta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 200 ml bulionu
- 500 g sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowany i przestudzony biały ryż, jajko, startą cebulę, śmietanę 18% i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw całość solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej ugotowane liście białej kapusty. Wyłóż przygotowany farsz mięsny.
Mięso rozprowadź na powierzchni kapusty. Zawiń roladę, zaczynając od złożenia boków. Zerknij na nasz filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Prostokątną formę wyłóż liśćmi kapusty. Ochronią one naszą roladę przed przypaleniem i przywieraniem. Następnie umieść w środku roladę i przykryj kolejną porcją kapusty. Zalej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 1 godzinę.
Po tym czasie polej przygotowaną roladę domowym sosem pomidorowym. Możesz go zrobić na szybko poprzez połączenie passaty, śmietanki i przypraw. Serwuj na ciepło, krojąc gołąbkową pyszność w plasterki. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki.
Smacznego!