PrzepisRolada gołąbkowa z mięsem z indyka z piekarnika w domowym sosie pomidorowym

Rolada gołąbkowa z mięsem z indyka z piekarnika w domowym sosie pomidorowym

Prosta i smaczna rolada gołąbkowa w domowym sosie pomidorowym to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Zachwyca już od pierwszego kęsa.

Rolada gołąbkowa z mięsem z indyka z piekarnika w domowym sosie pomidorowym
Ewa

27.09.2022 | aktual.: 28.09.2022 10:08

Pomysł na gołąbki inaczej

Gołąbki na polskich stołach już od wieków. Ich nazwa prawdopodobnie jest zapożyczona od ukraińskiego wyrazu "hołubci" (gołąbek) i przywędrowała do nas w XIX wieku. Podobno dawniej w szlacheckich dworach i królewskich komnatach jadano gołębie zawijane w liście kapusty. Na szczęście my znamy smaczniejszą wersję.

Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji na gołąbki w różnym wydaniu. Dziś postawiliśmy na nietypową roladę, która zachwyca już od pierwszego kęsa. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne- przekonaj się o tym sam.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Rolada gołąbkowa

Składniki:

  • 1 kapusta biała
  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ryżu białego - ugotowanego
  • 1 cebula - starta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 200 ml bulionu
  • 500 g sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowany i przestudzony biały ryż, jajko, startą cebulę, śmietanę 18% i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw całość solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

Na blacie rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej ugotowane liście białej kapusty. Wyłóż przygotowany farsz mięsny.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

Mięso rozprowadź na powierzchni kapusty. Zawiń roladę, zaczynając od złożenia boków. Zerknij na nasz filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

Prostokątną formę wyłóż liśćmi kapusty. Ochronią one naszą roladę przed przypaleniem i przywieraniem. Następnie umieść w środku roladę i przykryj kolejną porcją kapusty. Zalej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 1 godzinę.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

Po tym czasie polej przygotowaną roladę domowym sosem pomidorowym. Możesz go zrobić na szybko poprzez połączenie passaty, śmietanki i przypraw. Serwuj na ciepło, krojąc gołąbkową pyszność w plasterki. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki.

Smacznego!

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie