Rolada gołąbkowa z mięsem z indyka z piekarnika w domowym sosie pomidorowym
Prosta i smaczna rolada gołąbkowa w domowym sosie pomidorowym to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Zachwyca już od pierwszego kęsa.
27.09.2022 | aktual.: 28.09.2022 10:08
Pomysł na gołąbki inaczej
Gołąbki na polskich stołach już od wieków. Ich nazwa prawdopodobnie jest zapożyczona od ukraińskiego wyrazu "hołubci" (gołąbek) i przywędrowała do nas w XIX wieku. Podobno dawniej w szlacheckich dworach i królewskich komnatach jadano gołębie zawijane w liście kapusty. Na szczęście my znamy smaczniejszą wersję.
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji na gołąbki w różnym wydaniu. Dziś postawiliśmy na nietypową roladę, która zachwyca już od pierwszego kęsa. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne- przekonaj się o tym sam.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada gołąbkowa
Składniki:
- 1 kapusta biała
- 800 g mielonego mięsa z indyka
- 200 g ryżu białego - ugotowanego
- 1 cebula - starta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 200 ml bulionu
- 500 g sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowany i przestudzony biały ryż, jajko, startą cebulę, śmietanę 18% i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw całość solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej ugotowane liście białej kapusty. Wyłóż przygotowany farsz mięsny.
Mięso rozprowadź na powierzchni kapusty. Zawiń roladę, zaczynając od złożenia boków. Zerknij na nasz filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Prostokątną formę wyłóż liśćmi kapusty. Ochronią one naszą roladę przed przypaleniem i przywieraniem. Następnie umieść w środku roladę i przykryj kolejną porcją kapusty. Zalej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 1 godzinę.
Po tym czasie polej przygotowaną roladę domowym sosem pomidorowym. Możesz go zrobić na szybko poprzez połączenie passaty, śmietanki i przypraw. Serwuj na ciepło, krojąc gołąbkową pyszność w plasterki. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki.
Smacznego!