Gołąbkowy tort - błyskawiczny pomysł na gołąbki bez parzenia kapusty i ryżu

Gołąbkowy tort to wyjątkowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna forma gołąbków, a wciąż przepadasz za ich smakiem, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu.

Obrazek
Ewa

Przepyszny tort a la gołąbek to przepis na gołąbki w łatwiejsze wersji. Oszczędzasz również sporo czasu na zawijaniu mięsa w liście kapusty. Ponadto, taki tort prezentuje się po prostu świetnie na stole. Jego krojenie i serwo wanie również jest proste- wystarczy pokroić całość w plastry.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Gołąbkowy tort- składniki

600 g mielonego mięsa z indyka

1 tarta cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka ziół prowansalskich

1,5 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

1 młoda kapusta

400 g krojonych pomidorów z puszki

Przepis krok po kroku:

Do miski przełóż mięso mielone. My postawiliśmy na mielone z indyka, ale sprawdzi się również wieprzowo-wołowe lub z łopatki. Dodaj startą cebulę i dopraw całość słodką papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dokładnie wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby wszystkie dodatki równomiernie się rozprowadziły.

Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Młodą kapustę pokrój w dość grube plastry. Przełóż pierwszy plaster do miski i wyłóż na niego porcję mielonego mięsa. Rozprowadź je po powierzchni warzywa, dociskając rękami. Dopraw solą i pieprzem.

Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Na mięso wyłóż ok. dwie łyżki -pomidorów krojonych z puszki i połóż na to plaster młodej kapusty. Następnie powtórz warstwę: mięso-pomidory-kapusta. Rób tak, aż skończą Ci się przygotowane plastry kapusty lub mięso.

Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Na samej górze umieść "czapeczkę" z zaokrąglonej części kapusty. Tak przygotowany tort owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny i 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Po tym czasie nasz tort a la gołąbek jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, krojąc go na plasterki. Ten przepis to prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki. Smacznego!

Obrazek
Gołąbkowy tort- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik