Gołąbkowy tort - błyskawiczny pomysł na gołąbki bez parzenia kapusty i ryżu
Gołąbkowy tort to wyjątkowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna forma gołąbków, a wciąż przepadasz za ich smakiem, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu.
24.07.2022 09:28
Przepyszny tort a la gołąbek to przepis na gołąbki w łatwiejsze wersji. Oszczędzasz również sporo czasu na zawijaniu mięsa w liście kapusty. Ponadto, taki tort prezentuje się po prostu świetnie na stole. Jego krojenie i serwo wanie również jest proste- wystarczy pokroić całość w plastry.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Gołąbkowy tort- składniki
600 g mielonego mięsa z indyka
1 tarta cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1 młoda kapusta
400 g krojonych pomidorów z puszki
Przepis krok po kroku:
Do miski przełóż mięso mielone. My postawiliśmy na mielone z indyka, ale sprawdzi się również wieprzowo-wołowe lub z łopatki. Dodaj startą cebulę i dopraw całość słodką papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dokładnie wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby wszystkie dodatki równomiernie się rozprowadziły.
Młodą kapustę pokrój w dość grube plastry. Przełóż pierwszy plaster do miski i wyłóż na niego porcję mielonego mięsa. Rozprowadź je po powierzchni warzywa, dociskając rękami. Dopraw solą i pieprzem.
Na mięso wyłóż ok. dwie łyżki -pomidorów krojonych z puszki i połóż na to plaster młodej kapusty. Następnie powtórz warstwę: mięso-pomidory-kapusta. Rób tak, aż skończą Ci się przygotowane plastry kapusty lub mięso.
Na samej górze umieść "czapeczkę" z zaokrąglonej części kapusty. Tak przygotowany tort owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny i 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie nasz tort a la gołąbek jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, krojąc go na plasterki. Ten przepis to prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki. Smacznego!