PrzepisDania główneGołąbkowy tort - błyskawiczny pomysł na gołąbki bez parzenia kapusty i ryżu

Gołąbkowy tort - błyskawiczny pomysł na gołąbki bez parzenia kapusty i ryżu

Gołąbkowy tort - błyskawiczny pomysł na gołąbki bez parzenia kapusty i ryżu
Ewa

24.07.2022 09:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbkowy tort to wyjątkowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna forma gołąbków, a wciąż przepadasz za ich smakiem, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu.

Przepyszny tort a la gołąbek to przepis na gołąbki w łatwiejsze wersji. Oszczędzasz również sporo czasu na zawijaniu mięsa w liście kapusty. Ponadto, taki tort prezentuje się po prostu świetnie na stole. Jego krojenie i serwo wanie również jest proste- wystarczy pokroić całość w plastry.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Gołąbkowy tort- składniki

600 g mielonego mięsa z indyka

1 tarta cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka ziół prowansalskich

1,5 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

1 młoda kapusta

400 g krojonych pomidorów z puszki

Przepis krok po kroku:

Do miski przełóż mięso mielone. My postawiliśmy na mielone z indyka, ale sprawdzi się również wieprzowo-wołowe lub z łopatki. Dodaj startą cebulę i dopraw całość słodką papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dokładnie wyrób mięso przy pomocy rąk, żeby wszystkie dodatki równomiernie się rozprowadziły.

Gołąbkowy tort- Pyszności
Gołąbkowy tort- Pyszności

Młodą kapustę pokrój w dość grube plastry. Przełóż pierwszy plaster do miski i wyłóż na niego porcję mielonego mięsa. Rozprowadź je po powierzchni warzywa, dociskając rękami. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbkowy tort- Pyszności
Gołąbkowy tort- Pyszności

Na mięso wyłóż ok. dwie łyżki -pomidorów krojonych z puszki i połóż na to plaster młodej kapusty. Następnie powtórz warstwę: mięso-pomidory-kapusta. Rób tak, aż skończą Ci się przygotowane plastry kapusty lub mięso.

Gołąbkowy tort- Pyszności
Gołąbkowy tort- Pyszności

Na samej górze umieść "czapeczkę" z zaokrąglonej części kapusty. Tak przygotowany tort owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny i 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Gołąbkowy tort- Pyszności
Gołąbkowy tort- Pyszności

Po tym czasie nasz tort a la gołąbek jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, krojąc go na plasterki. Ten przepis to prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki. Smacznego!

Gołąbkowy tort- Pyszności
Gołąbkowy tort- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także