4 najlepsze rozgrzewające napary, które wzmocnią Twoją odporność. Na dodatek są przepyszne!

Gorące napoje to obowiązkowy element każdej jesieni i zimy. Wspomagają nasz układ odpornościowy i pomagają w ochronie przed infekcjami. Naprawdę warto pić je codziennie.

Obrazek
Ewa

Złote mleko

Przygotuj:

  • szklankę mleka
  • pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • mała szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka miodu

Podgrzej mleko i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Pamiętaj, że mleko musi być ciepłe, nie gorące.

Obrazek

Pomarańczowo imbirowy

Przygotuj:

  • 1 l gorącej wody
  • pół pomarańczy
  • korzeń imbiru ( 3 cm)
  • 1 cytryna
  • łyżeczka kurkumy
  • 3-4 goździki
  • łyżka miodu

Cytrynę i pomarańczę pokrój w plasterki i włóż do dzbanka (lub innego naczynia, które jest odporne na wrzątek). Obierz imbir ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do owoców. Wrzuć goździki i wsyp kurkumę. Zalej wszystko gorącą wodą. Gdy się wystudzi- dodaj łyżkę miodu i wymieszaj.

Obrazek

Rokitnikowo- malinowy

Przygotuj:

  • 3 łyżki mrożonych malin
  • 2 łyżki soku z rokitnika (lub mrożonych owoców)
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 3-4 plasterki imbiru
  • plaster pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • zielona herbata

Zaparz zieloną herbatę z plasterkami imbiru. Wyciągnij torebkę herbaty, dodaj sok z malin i rokitnika, miód i wymieszaj. Dodaj plasterek pomarańczy do dekoracji.

Obrazek

Masala chai

Przygotuj:

  • czarna herbata
  • mleko
  • mieszanka przypraw w proporcji 1:1: cynamon, kardamon, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa, goździki (możesz przechowywać ją w zamkniętym pojemniku naprawdę długo)
  • łyżeczka miodu

Do garnka wlej pół szklanki mleka i wsyp pół łyżeczki mieszanki przypraw. Gotuj razem. W połowie szklanki wody zaparz mocną, czarną herbatę. Dodaj mleko z przyprawami i dosłodź miodem.
Jeśli masz możliwość, to spień mleko- będzie jeszcze pyszniejsze!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony