Obłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!
Dużo warzyw, mało ości, prosty przepis- to idealne połączenie na pyszną wigilijna potrawę. Magda Gessler podrasowała odrobinę przepis na rybę po grecku, dodając do niej trochę więcej warzyw.
Składniki:
- 1 kg fileta lub polędwicy z dorsza
- 4 bakłażany
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 papryki
- 6 pomidorów
- seler
- 2 marchewki i pietruszki
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
- do smaku: sól, pieprz, cukier, ostra papryka
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- koncentrat pomidorowy
- wyciśnięty sok z 12 cytryn
Tajemnicą ryby po grecku Magdy Gessler są pieczone warzywa. Taka forma obróbki daje im jeszcze więcej smaku i aromatu.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i włóż do niego paprykę i bakłażana. Później dorzuć pomidory. Piecz do momentu, aż bakłażan stanie się czarny.
- Posól rybę i obtocz ją w mące. Usmaż ją w głębokim tłuszczu.
- Marchewki, pietruszki i selera zetrzyj na tarce i grilluj lub podsmaż na oliwie z oliwek.
- Cukinię pokrój w plasterki i również zgrilluj.
- Pokrój i obierz paprykę i pomidory ze skórki, dorzuć do miski razem z bakłażanem i starymi warzywami.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z sokiem z cytryny i przyprawami. Możesz dodać również szczyptę kuminu, a natkę pietruszki wymienić na świeżą kolendrę.
- Połącz sos z warzywami.
- W misce ułóż naprzemiennie warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd.
- Ozdób na górze plastrami zgrillowanej cukinii.
- Odstaw do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.