PrzepisObłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!

Obłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!

Dużo warzyw, mało ości, prosty przepis- to idealne połączenie na pyszną wigilijna potrawę. Magda Gessler podrasowała odrobinę przepis na rybę po grecku, dodając do niej trochę więcej warzyw.

Obłędna ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler. Te składniki naprawdę robią różnicę!
Ewa

Obraz

Składniki:

  • 1 kg fileta lub polędwicy z dorsza
  • 4 bakłażany
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 papryki
  • 6 pomidorów
  • seler
  • 2 marchewki i pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, ostra papryka
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • wyciśnięty sok z 12 cytryn

Tajemnicą ryby po grecku Magdy Gessler są pieczone warzywa. Taka forma obróbki daje im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Filety rybne - Pyszności
Filety rybne - Pyszności

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i włóż do niego paprykę i bakłażana. Później dorzuć pomidory. Piecz do momentu, aż bakłażan stanie się czarny.
  2. Posól rybę i obtocz ją w mące. Usmaż ją w głębokim tłuszczu.
  3. Marchewki, pietruszki i selera zetrzyj na tarce i grilluj lub podsmaż na oliwie z oliwek.
  4. Cukinię pokrój w plasterki i również zgrilluj.
  5. Pokrój i obierz paprykę i pomidory ze skórki, dorzuć do miski razem z bakłażanem i starymi warzywami.
  6. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z sokiem z cytryny i przyprawami. Możesz dodać również szczyptę kuminu, a natkę pietruszki wymienić na świeżą kolendrę.
  7. Połącz sos z warzywami.
  8. W misce ułóż naprzemiennie warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd.
  9. Ozdób na górze plastrami zgrillowanej cukinii.
  10. Odstaw do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.
Obraz

Wybrane dla Ciebie