Idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Potrzebujesz tylko jajek i warzyw

Wymagają niewiele czasu, są proste w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne i sycące. Omlety można jeść na różne sposoby – zobacz nasze propozycje.

Idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Potrzebujesz tylko jajek i warzywOmlet bazuje na jajkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Omlet to potrawa, którą doceniają miłośnicy jajek oraz smakosze. Jest prosty i szybki w wykonaniu, oferuje wiele kulinarnych możliwości - można go przygotować zarówno w słodkim, jak i słonym czy też bardziej wytrawnym wydaniu. Wariacji jest naprawdę wiele, wystarczy pozwolić sobie na trochę szaleństwa i wypróbować różne opcje. Zwłaszcza, że jajka dostarczają wielu cennych witamin i składników odżywczych. To doskonałe źródło białka, które wspiera odchudzanie i utrzymanie szczupłej sylwetki. Jaja pozytywnie wpływają na pracę mózgu, narząd wzroku i właściwie funkcjonowanie całego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Omlet z warzywami

Ten omlet będzie idealny na pierwszy posiłek dnia. Działa rozgrzewająco i energetycznie, szczególnie o poranku, choć sprawdzi się również na podwieczorek. Zawiera sporo warzyw i smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • dodatki: pieczarki, papryka, cebulka czy fasolka szparagowa, sałata, pomidory,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego). Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
  2. W tym czasie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
  3. Połóż podsmażone warzywa na połowę omleta i przykryj go druga połową. Podawaj z sałatą i pomidorkami.
Omlet z warzywami pomoże dobrze zacząć dzień
Omlet z warzywami pomoże dobrze zacząć dzień © Adobe Stock

Omlet ze szpinakiem, szynka parmeńska i serem

Tą wersją omleta będą zachwyceni miłośnicy pizzy z szynką dojrzewającą. Zamiast klasycznego spodu pizzy z białej mąki mamy o wiele zdrowszą wersję - podłoże z jajek. W roli dodatków występują: ser żółty, szynka parmeńska, pomidorki cherry oraz szpinak. Takiego omleta można zjeść nawet z keczupem. Wypróbujcie go, a być może od czasu do czasu zastąpi klasyczną pizzę parmę?

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • dodatki: ser żółty, szynka parmeńska, pomidorki cherry, szpinak,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Przepis krok po kroku:

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  2. Pokrój pomidorki i szynkę a następnie dodaj do masy jajecznej. Ser zetrzyj na tarce i również dodaj. Szpinak umyj i wrzuć do jajek.
  3. Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
Ten omlet to świetna alternatywa dla pizzy
Ten omlet to świetna alternatywa dla pizzy © Adobe Stock

Omlet z groszkiem, serem feta i koperkiem

Amatorzy wytrawnych smaków z pewnością docenią również tą propozycję, czyli omlet wzbogacony zielonym groszkiem, serem feta i koperkiem. Feta nadaje w tym przypadku naprawdę wykwintnego smaku, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości soli omlet jest bardziej wyrazisty.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • dodatki: groszek zielony, feta i koperek,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Przepis krok po kroku:

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  2. Pokrój ser feta na kawałki a następnie dodaj do masy jajecznej, razem z odsączonym z zalewy groszkiem i posiekanym koperkiem.
  3. Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
Groszek i ser feta to podstawa tego omleta
Groszek i ser feta to podstawa tego omleta © Adobe Stock

Omlet ze szparagami

Jeszcze jedna wytrawna propozycja, tym razem z pysznymi i cenionymi pod względem wartości odżywczych szparagami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • dodatki: szparagi,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  2. Umyj szparagi i pozbaw je twardych końcówek, pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na osobnej patelni. Podsmażone szparagi dodaj do masy jajecznej.
  3. Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
To idealny omlet w trakcie sezonu na szparagi
To idealny omlet w trakcie sezonu na szparagi © Adobe Stock | Anna Shepulova

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób