Idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Potrzebujesz tylko jajek i warzyw
Wymagają niewiele czasu, są proste w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne i sycące. Omlety można jeść na różne sposoby – zobacz nasze propozycje.
Omlet to potrawa, którą doceniają miłośnicy jajek oraz smakosze. Jest prosty i szybki w wykonaniu, oferuje wiele kulinarnych możliwości - można go przygotować zarówno w słodkim, jak i słonym czy też bardziej wytrawnym wydaniu. Wariacji jest naprawdę wiele, wystarczy pozwolić sobie na trochę szaleństwa i wypróbować różne opcje. Zwłaszcza, że jajka dostarczają wielu cennych witamin i składników odżywczych. To doskonałe źródło białka, które wspiera odchudzanie i utrzymanie szczupłej sylwetki. Jaja pozytywnie wpływają na pracę mózgu, narząd wzroku i właściwie funkcjonowanie całego organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Omlet z warzywami
Ten omlet będzie idealny na pierwszy posiłek dnia. Działa rozgrzewająco i energetycznie, szczególnie o poranku, choć sprawdzi się również na podwieczorek. Zawiera sporo warzyw i smakuje znakomicie.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
- dodatki: pieczarki, papryka, cebulka czy fasolka szparagowa, sałata, pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku
- Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego). Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
- W tym czasie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
- Połóż podsmażone warzywa na połowę omleta i przykryj go druga połową. Podawaj z sałatą i pomidorkami.
Omlet ze szpinakiem, szynka parmeńska i serem
Tą wersją omleta będą zachwyceni miłośnicy pizzy z szynką dojrzewającą. Zamiast klasycznego spodu pizzy z białej mąki mamy o wiele zdrowszą wersję - podłoże z jajek. W roli dodatków występują: ser żółty, szynka parmeńska, pomidorki cherry oraz szpinak. Takiego omleta można zjeść nawet z keczupem. Wypróbujcie go, a być może od czasu do czasu zastąpi klasyczną pizzę parmę?
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
- dodatki: ser żółty, szynka parmeńska, pomidorki cherry, szpinak,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Przepis krok po kroku:
- Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
- Pokrój pomidorki i szynkę a następnie dodaj do masy jajecznej. Ser zetrzyj na tarce i również dodaj. Szpinak umyj i wrzuć do jajek.
- Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
Omlet z groszkiem, serem feta i koperkiem
Amatorzy wytrawnych smaków z pewnością docenią również tą propozycję, czyli omlet wzbogacony zielonym groszkiem, serem feta i koperkiem. Feta nadaje w tym przypadku naprawdę wykwintnego smaku, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości soli omlet jest bardziej wyrazisty.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
- dodatki: groszek zielony, feta i koperek,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Przepis krok po kroku:
- Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
- Pokrój ser feta na kawałki a następnie dodaj do masy jajecznej, razem z odsączonym z zalewy groszkiem i posiekanym koperkiem.
- Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
Omlet ze szparagami
Jeszcze jedna wytrawna propozycja, tym razem z pysznymi i cenionymi pod względem wartości odżywczych szparagami.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
- dodatki: szparagi,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Jajka umyj i wbij do głębokiej miski. Ubij jajka razem z przyprawami i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
- Umyj szparagi i pozbaw je twardych końcówek, pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na osobnej patelni. Podsmażone szparagi dodaj do masy jajecznej.
- Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.