Kultowa zupa w wersji, która nie zalega na żołądku. Smak jak z góralskiej karczmy

Ta wersja kwaśnicy powstała z myślą o tych, którzy kochają smak tej góralskiej zupy, ale niekoniecznie jej ciężką, tłustą formę. Zamiast boczku i kiełbasy pojawia się tu lekka pierś z kurczaka, która jest delikatna, chuda i łatwostrawna. Zupa w takiej wersji wciąż jest wyrazista i rozgrzewająca, ale po zjedzeniu nie ma uczucia ciężkości ani senności. To przykład, że nawet kultowe dania można przerobić na lżejsze, bez utraty ich oryginalnego stylu.
KwaśnicaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwaśnica nie istnieje bez kiszonej kapusty. I dobrze, bo to właśnie ona odpowiada nie tylko za kwaśny smak, ale też za wartości odżywcze. Kapusta kiszona dostarcza witaminę C, błonnik oraz naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na trawienie i odporność. W tej wersji nie ma jej dużo, więc nie dominuje smaku, ale nadal spełnia swoją rolę, czyli równoważy słodycz warzyw i nadaje zupie ten charakterystyczny, lekko pikantny posmak.

Zalipianki Ewy Wachowicz w Krakowie. Co można tam zjeść?

Pojawiają się tu standardowe warzywa, takie jak marchew, seler, cebula i czosnek. To one wzbogacają smak, a przy tym dostarczają potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Ziemniak w tej wersji występuje tylko jeden, w postaci dodatku poprawiającego konsystencję, a nie głównego składnika. Całość przyprawiona jest liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i szczyptą kminku, który wspomaga trawienie i dodaje delikatnie ziołowy aromat.

To danie można zjeść na sycącą kolację lub lekki obiad i sprawdzi się też w wersji na wynos. Jest wystarczająco pożywne, by dać energię na kilka godzin, ale dodatkowo nie obciąża układu pokarmowego. Taki posiłek dobrze wpływa na regenerację, ułatwia trawienie i nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. To kwaśnica, po której nie trzeba odpoczywać, a wręcz przeciwnie, można działać dalej bez uczucia przejedzenia. Jak zrobić kwaśnicę? Poznaj prosty przepis.

Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Pokrój wszystkie warzywa

Przepis na dietetyczną kwaśnicę

Składniki:

  • 60 g kiszonej kapusty,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 kabanos drobiowy,
  • 1 marchew,
  • 1 plaster selera,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • kminek.
Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Pod koniec dopraw

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną drobno pokrój. Marchew, seler i ziemniaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kawałki. Kabanosa pokrój w mniejsze kawałki. 
  3. W garnku umieść wszystkie przygotowane składniki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Zalej zimną wodą (ilość wody dostosuj tak, aby była kilka cm ponad składnikami). Gotuj około 1 godzinę na małym ogniu.
  5. Po upływie wskazanego czasu dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wyłóż na talerz.
Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟