Kultowa zupa w wersji, która nie zalega na żołądku. Smak jak z góralskiej karczmy

Ta wersja kwaśnicy powstała z myślą o tych, którzy kochają smak tej góralskiej zupy, ale niekoniecznie jej ciężką, tłustą formę. Zamiast boczku i kiełbasy pojawia się tu lekka pierś z kurczaka, która jest delikatna, chuda i łatwostrawna. Zupa w takiej wersji wciąż jest wyrazista i rozgrzewająca, ale po zjedzeniu nie ma uczucia ciężkości ani senności. To przykład, że nawet kultowe dania można przerobić na lżejsze, bez utraty ich oryginalnego stylu.
KwaśnicaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwaśnica nie istnieje bez kiszonej kapusty. I dobrze, bo to właśnie ona odpowiada nie tylko za kwaśny smak, ale też za wartości odżywcze. Kapusta kiszona dostarcza witaminę C, błonnik oraz naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na trawienie i odporność. W tej wersji nie ma jej dużo, więc nie dominuje smaku, ale nadal spełnia swoją rolę, czyli równoważy słodycz warzyw i nadaje zupie ten charakterystyczny, lekko pikantny posmak.

Zalipianki Ewy Wachowicz w Krakowie. Co można tam zjeść?

Pojawiają się tu standardowe warzywa, takie jak marchew, seler, cebula i czosnek. To one wzbogacają smak, a przy tym dostarczają potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Ziemniak w tej wersji występuje tylko jeden, w postaci dodatku poprawiającego konsystencję, a nie głównego składnika. Całość przyprawiona jest liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i szczyptą kminku, który wspomaga trawienie i dodaje delikatnie ziołowy aromat.

To danie można zjeść na sycącą kolację lub lekki obiad i sprawdzi się też w wersji na wynos. Jest wystarczająco pożywne, by dać energię na kilka godzin, ale dodatkowo nie obciąża układu pokarmowego. Taki posiłek dobrze wpływa na regenerację, ułatwia trawienie i nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. To kwaśnica, po której nie trzeba odpoczywać, a wręcz przeciwnie, można działać dalej bez uczucia przejedzenia. Jak zrobić kwaśnicę? Poznaj prosty przepis.

Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Pokrój wszystkie warzywa

Przepis na dietetyczną kwaśnicę

Składniki:

  • 60 g kiszonej kapusty,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 kabanos drobiowy,
  • 1 marchew,
  • 1 plaster selera,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • kminek.
Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Pod koniec dopraw

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną drobno pokrój. Marchew, seler i ziemniaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kawałki. Kabanosa pokrój w mniejsze kawałki. 
  3. W garnku umieść wszystkie przygotowane składniki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Zalej zimną wodą (ilość wody dostosuj tak, aby była kilka cm ponad składnikami). Gotuj około 1 godzinę na małym ogniu.
  5. Po upływie wskazanego czasu dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wyłóż na talerz.
Dietetyczna kwaśnica z kurczakiem przepis
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników