Kultowa zupa w wersji, która nie zalega na żołądku. Smak jak z góralskiej karczmy
Kwaśnica nie istnieje bez kiszonej kapusty. I dobrze, bo to właśnie ona odpowiada nie tylko za kwaśny smak, ale też za wartości odżywcze. Kapusta kiszona dostarcza witaminę C, błonnik oraz naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na trawienie i odporność. W tej wersji nie ma jej dużo, więc nie dominuje smaku, ale nadal spełnia swoją rolę, czyli równoważy słodycz warzyw i nadaje zupie ten charakterystyczny, lekko pikantny posmak.
Zalipianki Ewy Wachowicz w Krakowie. Co można tam zjeść?
Pojawiają się tu standardowe warzywa, takie jak marchew, seler, cebula i czosnek. To one wzbogacają smak, a przy tym dostarczają potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Ziemniak w tej wersji występuje tylko jeden, w postaci dodatku poprawiającego konsystencję, a nie głównego składnika. Całość przyprawiona jest liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i szczyptą kminku, który wspomaga trawienie i dodaje delikatnie ziołowy aromat.
To danie można zjeść na sycącą kolację lub lekki obiad i sprawdzi się też w wersji na wynos. Jest wystarczająco pożywne, by dać energię na kilka godzin, ale dodatkowo nie obciąża układu pokarmowego. Taki posiłek dobrze wpływa na regenerację, ułatwia trawienie i nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. To kwaśnica, po której nie trzeba odpoczywać, a wręcz przeciwnie, można działać dalej bez uczucia przejedzenia. Jak zrobić kwaśnicę? Poznaj prosty przepis.
Przepis na dietetyczną kwaśnicę
Składniki:
- 60 g kiszonej kapusty,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 kabanos drobiowy,
- 1 marchew,
- 1 plaster selera,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- kminek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną drobno pokrój. Marchew, seler i ziemniaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kawałki. Kabanosa pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku umieść wszystkie przygotowane składniki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalej zimną wodą (ilość wody dostosuj tak, aby była kilka cm ponad składnikami). Gotuj około 1 godzinę na małym ogniu.
- Po upływie wskazanego czasu dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wyłóż na talerz.