Majonez, który gra w zupełnie innej lidze. Sprawdź, dlaczego wszyscy się nim zachwycają

Ten majonez to coś więcej niż zdrowszy zamiennik. To kremowa, delikatna oraz pożywna pasta, która zaskakuje smakiem i lekkością, a przy tym nie ma nic wspólnego z tłustym, ciężkim oryginałem.
Domowy majonezPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dietetyczny majonez to szybki i prosty przepis na uniwersalny dodatek, który możesz przygotować w kilka minut z podstawowych składników. Po raz pierwszy zrobiłam go z ciekawości, ale już po pierwszej łyżce wiedziałam, że to będzie stały element mojej kuchni. Smakuje świetnie nawet bez dodatków, jest kremowy, o niezwykle przyjemnej konsystencji i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie udaje klasycznego majonezu, ale w niczym mu nie ustępuje, jeśli chodzi o wszechstronność.

Idealnie pasuje do kanapek, pieczonych warzyw, mięs, jajek, sałatek, burgerów, wrapów, a także odnajduje się w formie bazy do sosów czosnkowych, musztardowych oraz koperkowych. Sprawdza się zarówno na zimno, jak i jako uzupełnienie ciepłych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Dzięki zawartości jajek dostarcza pełnowartościowe białko i wiele witamin, a serek i przyprawy nadają mu wyrazistość bez zbędnych kalorii. To świetna opcja dla osób na diecie odchudzającej, które nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.

Jeśli szukasz lżejszej alternatywy dla klasycznego majonezu to ten przepis może Cię zaciekawić. Raz spróbujesz i już nie wrócisz do sklepowej wersji.Jak zrobić dietetyczny majonez? Poznaj prosty przepis na fit majonez!

Dietetyczny majonez

Składniki:

  • 1 jajko kurze,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.
dietetyczny majonez 2
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj na gładką masę

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko na twardo. Jajko obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. W pojemniku do blendera umieść jajko, serek wiejski i musztardę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
  3. Zblenduj na gładką i puszystą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości