Meksykańska salsa idealna do pieczywa. Z 1 dodatkiem zamienia się w białkową bombę

Pico de gallo w wersji z tofu to propozycja, której mało kto się spodziewa, a smakuje naprawdę genialnie. Tradycyjna meksykańska salsa znana jest z prostoty i świeżości, ale dodatek delikatnego tofu powoduje, że nabiera nowego wyrazu.

Przełóż do wygodnego naczyniaPrzełóż do wygodnego naczynia

Dzięki temu klasyczna mieszanka pomidorów, cebuli i papryki chili staje się nie tylko dodatkiem, ale także sycącą przekąską pełną białka. To dowód, że nawet najbardziej znane przepisy można odkrywać na nowo, wprowadzając jeden zaskakujący składnik.

W tej wersji główną rolę odgrywa oczywiście tofu, które jest lekkie, neutralne w smaku i doskonale wchłaniające aromaty oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół. Obok niego pojawiają się soczyste pomidory pełne antyoksydantów, pikantna papryka chili, która pobudza metabolizm oraz czerwona cebula nadająca charakterystyczną ostrość. Całość równoważy sok z cytryny i odrobina oliwy, które podkreślają smak warzyw i powodują, że salsa jest świeża, lekka i jednocześnie pełna wyrazu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

To kolorowe danie ma wiele zastosowań, ponieważ można je podać w formie dodatku do tacos, chrupiących nachosów lub pieczonych warzyw. Świetnie smakuje także w sałatkach lub na samodzielną, zdrową przekąskę do pieczywa pełnoziarnistego. Dzięki tofu pico de gallo nabiera wartości odżywcze, które robią z niego nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy mały posiłek.

Niewielka modyfikacja wystarczy, by zwykła salsa stała się czymś wyjątkowym i zaskakującym nie tylko dla fanów kuchni meksykańskiej. Jak zrobić salsę z tofu? Poznaj prosty przepis.

Przepis na pico de gallo z tofu

Składniki:

  • 100 g tofu,
  • 1 pomidor,
  • 1 papryka czerwona chili,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z cytryny,
  • natka pietruszki / szczypiorek,
  • sól, pieprz.
Pico de gallo z tofu przepis
Wymieszaj wszystkie składniki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę (usuń twarde, zielone części ze środka).
  2. Papryczkę chili umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tofu odcedź i pokrój w drobną kostkę. 
  3. W miseczce umieść pomidora, paprykę, cebulę, tofu i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
  4. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.
pico de gallo z tofu przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀