Niby banalne danie z mięsem, ale każdy pyta o przepis. Ślinka cieknie

Bakłażan faszerowany mięsem to potrawa, która wygląda niepozornie, ale robi ogromne wrażenie na stole. Jest prosta do przygotowania, dlatego każdy chce poznać przepis.
Faszerowany bakłażanPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To połączenie kremowego wnętrza bakłażana z aromatycznym farszem mięsnym zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Mięso z kurczaka dostarcza sporą porcję pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i żelaza, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawa jest sycąca i lekka, czyli idealna zarówno na domowy obiad, jak i efektowne danie dla gości.

Bakłażan to warzywo cenione za niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera też antyoksydanty, m.in. nasunin, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Dodatek masła klarowanego podkreśla smak farszu i nadaje mu przyjemną delikatność. Całość dopełniają przyprawy, takie jak kumin, curry, kurkuma i wędzona papryka, które wzmacniają wyrazistość oraz wspierają trawienie, odporność oraz działają przeciwzapalnie.

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się na danie główne z dodatkiem kaszy, ryżu lub świeżej sałatki. To przepis, który nie tylko łatwo zapamiętać, ale do którego z przyjemnością się wraca, bo smakuje wszystkim i zawsze się udaje. Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem?

Bakłażan faszerowany mięsem

Sposób przygotowania:

  • 1 średni bakłażan,
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • curry,
  • kurkuma,
  • kumin (kmin rzymski),
  • wędzona słodka papryka.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Napełnij bakłażana mięsem

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry, kurkumą, kuminem i wędzoną słodką papryką.
  2. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.
  3. Bakłażana umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne. 
  4. Mięsem nadziej bakłażana. Faszerowanego bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
  6. Przełóż na talerz.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować