WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Niby banalne danie z mięsem, ale każdy pyta o przepis. Ślinka cieknie

Bakłażan faszerowany mięsem to potrawa, która wygląda niepozornie, ale robi ogromne wrażenie na stole. Jest prosta do przygotowania, dlatego każdy chce poznać przepis.
Faszerowany bakłażanPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To połączenie kremowego wnętrza bakłażana z aromatycznym farszem mięsnym zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Mięso z kurczaka dostarcza sporą porcję pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i żelaza, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawa jest sycąca i lekka, czyli idealna zarówno na domowy obiad, jak i efektowne danie dla gości.

Bakłażan to warzywo cenione za niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera też antyoksydanty, m.in. nasunin, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Dodatek masła klarowanego podkreśla smak farszu i nadaje mu przyjemną delikatność. Całość dopełniają przyprawy, takie jak kumin, curry, kurkuma i wędzona papryka, które wzmacniają wyrazistość oraz wspierają trawienie, odporność oraz działają przeciwzapalnie.

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się na danie główne z dodatkiem kaszy, ryżu lub świeżej sałatki. To przepis, który nie tylko łatwo zapamiętać, ale do którego z przyjemnością się wraca, bo smakuje wszystkim i zawsze się udaje. Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem?

Bakłażan faszerowany mięsem

Sposób przygotowania:

  • 1 średni bakłażan,
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • curry,
  • kurkuma,
  • kumin (kmin rzymski),
  • wędzona słodka papryka.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Napełnij bakłażana mięsem

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry, kurkumą, kuminem i wędzoną słodką papryką.
  2. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.
  3. Bakłażana umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne. 
  4. Mięsem nadziej bakłażana. Faszerowanego bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
  6. Przełóż na talerz.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna