Niby banalne danie z mięsem, ale każdy pyta o przepis. Ślinka cieknie

Bakłażan faszerowany mięsem to potrawa, która wygląda niepozornie, ale robi ogromne wrażenie na stole. Jest prosta do przygotowania, dlatego każdy chce poznać przepis.
Faszerowany bakłażanPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To połączenie kremowego wnętrza bakłażana z aromatycznym farszem mięsnym zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Mięso z kurczaka dostarcza sporą porcję pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i żelaza, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawa jest sycąca i lekka, czyli idealna zarówno na domowy obiad, jak i efektowne danie dla gości.

Bakłażan to warzywo cenione za niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera też antyoksydanty, m.in. nasunin, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Dodatek masła klarowanego podkreśla smak farszu i nadaje mu przyjemną delikatność. Całość dopełniają przyprawy, takie jak kumin, curry, kurkuma i wędzona papryka, które wzmacniają wyrazistość oraz wspierają trawienie, odporność oraz działają przeciwzapalnie.

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się na danie główne z dodatkiem kaszy, ryżu lub świeżej sałatki. To przepis, który nie tylko łatwo zapamiętać, ale do którego z przyjemnością się wraca, bo smakuje wszystkim i zawsze się udaje. Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem?

Bakłażan faszerowany mięsem

Sposób przygotowania:

  • 1 średni bakłażan,
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • curry,
  • kurkuma,
  • kumin (kmin rzymski),
  • wędzona słodka papryka.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Napełnij bakłażana mięsem

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry, kurkumą, kuminem i wędzoną słodką papryką.
  2. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.
  3. Bakłażana umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne. 
  4. Mięsem nadziej bakłażana. Faszerowanego bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
  6. Przełóż na talerz.
Bakłażan faszerowany mięsem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟