Niby banalne danie z mięsem, ale każdy pyta o przepis. Ślinka cieknie
To połączenie kremowego wnętrza bakłażana z aromatycznym farszem mięsnym zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Mięso z kurczaka dostarcza sporą porcję pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i żelaza, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawa jest sycąca i lekka, czyli idealna zarówno na domowy obiad, jak i efektowne danie dla gości.
Bakłażan to warzywo cenione za niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera też antyoksydanty, m.in. nasunin, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Dodatek masła klarowanego podkreśla smak farszu i nadaje mu przyjemną delikatność. Całość dopełniają przyprawy, takie jak kumin, curry, kurkuma i wędzona papryka, które wzmacniają wyrazistość oraz wspierają trawienie, odporność oraz działają przeciwzapalnie.
Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się na danie główne z dodatkiem kaszy, ryżu lub świeżej sałatki. To przepis, który nie tylko łatwo zapamiętać, ale do którego z przyjemnością się wraca, bo smakuje wszystkim i zawsze się udaje. Jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem?
Bakłażan faszerowany mięsem
Sposób przygotowania:
- 1 średni bakłażan,
- 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- curry,
- kurkuma,
- kumin (kmin rzymski),
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry, kurkumą, kuminem i wędzoną słodką papryką.
- Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.
- Bakłażana umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne.
- Mięsem nadziej bakłażana. Faszerowanego bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
- Przełóż na talerz.